Genel Kabul Koşulları

Tezli Yüksek programına alınacak T.C. vatandaşı ve Yabancı Uyruklu öğrenciler için genel kabul koşulları ve başarı değerlendirmeleri aşağıda yer alan koşullar çerçevesinde yürütülmektedir.

 

T.C. Vatandaşı Adaylarda Aranacak Koşullar

ü  Adayların lisansüstü programlara başvurabilmesi için mezun veya kesin kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumda olması gerekir.

ü  Tezli yüksek lisans programlarında ALES puanı, başvurduğu programın ilan edilen ALES puan türünden en az 55 puan olmak şartı ile EABD başkanlığı tarafından belirlenir.

 

Bilimsel Değerlendirme Sınavı  

ü  Tezli Yüksek Lisans programlarında bilimsel değerlendirme yazılı sınav olarak yapılmaktadır.

ü  Bilimsel Değerlendirme Sınavına ilgili program için ilan edilen kontenjan sayısının 5 katı kadar aday kabul edilmektedir.

 

Sınava Alınacak Adayların Belirlenmesi

ü  ALES puanının %70’i ve lisans mezuniyet not ortalamasının %30’u esas alınarak belirlenir ve sınava alınacak adaylar takvimde belirtilen tarihte Fen Bilimleri Enstitüsü (www.fbe.sakarya.edu.tr) sayfasından ilan edilmektedir.

ü  Bilimsel değerlendirme sınavına girmeyen ya da 100 üzerinden 50 puanın altında alan aday BAŞARISIZ sayılır. Bilimsel değerlendirme sınavının mazeret sınavı yapılamaz.

 

Başarı Değerlendirmesi  

ü  ALES notunun %50’si, Bilim sınavı notunun %30’u, Lisans mezuniyet notunun %20’si  alınarak değerlendirme yapılır.

Mezuniyet notu (eğitimi süresince üniversitesinin kullandığı not sistemi) “4”lük sistemin haricinde ise adayın mezuniyet notu YÖK’ün belirlediği not çevirim tablosuna göre hesaplanarak değerlendirmeye alınır.

 

Yabancı Uyruklu Adaylarda Aranacak Koşullar

 

ü  Başvuran adayların lisans veya yüksek lisans not ortalaması “4”lük not sisteminde en az “2,50” olmak zorundadır.

ü  Eğitim dili Türkçe olan yüksek lisans ve doktora programlarına başvuran yabancı uyruklu adaylardan yabancı dil şartı aranmaz. Yabancı dilde eğitim verilen programlarda ilgili programın yabancı dil koşulunu sağlamalıdır.

 

Yabancı Uyruklu Öğrenci Başarı Değerlendirmesi

ü  Mezuniyet not ortalaması esas alınarak Uluslararası Öğrenci Ofisi tarafından değerlendirme yapılır.

Özel Kabul Koşulları

Tezli Yüksek programına  alınacak öğrencilere özel kabul koşulu uygulanıp uygulanmayacağı ilgili EABD/EASD başkanlıklarının teklifi, EK kararı ve Senatonun onayı ile belirlenerek akademik dönem başlamadan önce Fen Bilimleri Enstitüsü (www.fbe.sakarya.edu.tr) sayfasından ilan edilmektedir.