Önceki Öğrenimi Tanıma

Önceden Kazanılmış Yeterliliklerin Sayılması Kredi Transferi ve İntibak İşlemleri

Muafiyet Sınavları
MADDE 18
(1) Önceki öğrenmelerin tanınması işlemlerinde “Sakarya Üniversitesi Önceki Öğrenmelerin Tanınması Senato Esasları” nın ilgili hükümleri uygulanır.

Kredi ve Not transferi
MADDE 19
(1) Öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleşmeden önce, kayıtlı olduğu üniversitede alıp başardığı dersler için AKTS bazında
kredi transferi işlemi yapılır. Ancak; öğrencinin SAÜ lisans diploması alabilmesi için kayıtlı olduğu lisans programından en az 60 AKTS’lik, önlisans diploması alabilmesi için kayıtlı olduğu önlisans programından en az 30 AKTS’lik ders alması gerekmektedir.

(2) Kredi ve Not Transfer işlemi; öğrencinin daha önce öğrenim gördüğü Yükseköğretim Kurumu denkliği bulunan üniversite tarafından onaylanmış (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ders içerikleri ve not durum belgesi baz alınarak yapılır. Fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge olması durumlarında başvuru işleme alınmaz.

(3) Kredi ve Not Transferi yapılacak dersin; zorunlu-seçmeli olmasına bakılmaksızın, öğrenim çıktılarının/ders içeriklerinin uyumu/yeterliliği uygun olması şartıyla kredi transfer işlemi yapılır. Sakarya ve/veya farklı üniversitede önceki kayıtlı olunan programda alınmış ders yada dersler; geçerli olan SAÜ Ders planındaki AKTS’ye karşılık gelmek üzere, en yüksek notu ile transkripte aktarılır. Not sistemlerinin farklılığı durumunda; ilgili komisyon transfer edilecek notun SAÜ karşılığını belirler.

(4) Sakarya Üniversitesi’nde AKTS değeri olmadan alınmış ve başarılmış, sonrasında ders planından kaldırılmış derslerin AKTS değeri; ilgili derslerin kredilerinin 2.00 ile çarpımı ile bulunur.

(5) YÖK tarafından zorunlu olarak okutulan ve içerikleri değişmeyen Türk Dili, Atatürk İlkeleri-İnkılap Tarihi, Yabancı Dil ve Temel Teknoloji derslerinin kredi ve not transferi talebi için; öğrencinin içerik ibraz etmesine gerek yoktur.

(6) Birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görerek, SAÜ’de öğrenime başlayan öğrencinin kredi ve not transfer işlemleri için; daha önceki öğrenim kurum/kurumlarında gerçekleşen muafiyet işlemleri dikkate alınmaksızın, bu maddenin 1., 2., 3., 4. ve 5. fıkraları uygulanır.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS VE ÖNLİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ UYGULAMA ESASLARI
http://www.ogrisl.sakarya.edu.tr/yonerge/LisansOnlisansYontmeligiUygulamaEsaslari.pdf