Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Topluma Hizmet Uygulamaları ELT 451 7 1 + 2 2 5
Ön Koşul Dersleri

Bu dersi almak için ön koşul bulunmamaktadır.

Önerilen Seçmeli Dersler

Bu ders için önerilen seçmeli dersler bulunmamaktadır.

Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MERVE SAVAŞÇI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Öğr. Gör. Hülya Pekolun

Dersin Kategorisi Genel Eğitim
Dersin Amacı

Öğretmenlik mesleğinin büyük ölçüde toplumsal sorumluluk taşıyan meslek alanlarından biri olması, öğretmenlerin toplumla bütünleşme ve toplumsal liderlik işlevini yerine getirme gibi önemli görev ve sorumluluklarının bulunması nedeniyle bu mesleğe hazırlanan öğretmen adaylarının, hizmet öncesi eğitimleri sırasında bu yönlerini geliştirme, bilgi ve deneyim kazanmalarını sağlama. Topluma hizmet uygulamalarını tanımak ve bu konuyla ilgili yabancı diller eğitimi programlarında yer alan kazanımları kazandırmaya yönelik çalışmalar yapma.

Dersin İçeriği

Topluma hizmet uygulamalarının önemi, toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlama, panel, konferans, kongre, sempozyum gibi bilimsel etkinliklere izleyici, konuşmacı yada düzenleyici olarak katılma, sosyal sorumluluk çerçevesinde çeşitli projelerde gönüllü olarak yer alma, topluma hizmet çalışmalarının okullarda uygulanmasına yönelik temel bilgi ve beceriler.

 

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Topluma hizmet uygulamalarının önemini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma,
2 Ziyaret ettiği topluma hizmet eden kurum ve kuruluşların çalışmalarını açıklar. Anlatım, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar,
3 Toplumun güncel sorunlarının çözümüne yönelik projeler hazırlar. Problem Çözme, Gösterip Yaptırma, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem, Gözlem, Çoktan Seçmeli Testler,
4 Toplumun güncel sorunları ile ilgili bilimsel etkinliklere katılır. Gösterip Yaptırma, Deney ve Laboratuvar,
5 Sosyal sorumluluk çerçevesinde çeşitli projelerde gönüllü olarak yer alır. Tartışma, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem, Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ders içeriğinin tanıtılması ve dönem çalışma taslağının oluşturulması. Seçki dosyası için gereken belgelerin öğretmen adaylarına iletilmesi. www.gencgonulluler.gov.tr adresindeki Genç Gönüllüler portalının tanıtılması. EBS sisteminden ders içeriğinin incelenmesi
2 Valilik, BŞB ve üniversite bünyesindeki bilimsel etkinliklere izleyici olarak katılma. Ders kapsamında kurum ziyaretlerinin planlanması. Genç Gönüllüler portalına kayıt yaptırma. Valilik, büyükşehir belediyesi ve üniversite bünyesinde düzenlenen panel, konferans, kongre, sempozyum gibi bilimsel etkinliklere ilişkin araştırma yapmak Genç Gönüllüler portalını incelemek
3 Valilik, BŞB ve üniversite bünyesindeki bilimsel etkinliklere izleyici olarak katılma. Proje tekliflerinin hazırlanması. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma. Kurum ziyareti. Topluma Hizmet Uygulaması kapsamında proje teklifleri hazırlamak. Ziyaret edeceği kurumla ilgili bilgi almak ve ön hazırlık yapmak.
4 Valilik, BŞB ve üniversite bünyesindeki bilimsel etkinliklere izleyici olarak katılma. Proje tekliflerinin değerlendirilmesi ve iş takviminin oluşturulması. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma. Kurum ziyareti. Ziyaret edeceği kurumla ilgili bilgi almak ve ön hazırlık yapmak.
5 Valilik, BŞB ve üniversite bünyesindeki bilimsel etkinliklere izleyici olarak katılma. Projelere başlama. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma. Kurum ziyareti. Ziyaret edeceği kurumla ilgili bilgi almak ve ön hazırlık yapmak.
6 Valilik, BŞB ve üniversite bünyesindeki bilimsel etkinliklere izleyici olarak katılma. Proje çalışmalarının sürdürülmesi. Bir kampanya düzenlenmesi için girişimde bulunmak. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma. Kurum ziyareti. Kampanya önerisi hazırlamak. Ziyaret edeceği kurumla ilgili bilgi almak ve ön hazırlık yapmak.
7 Valilik, BŞB ve üniversite bünyesindeki bilimsel etkinliklere izleyici olarak katılma. Proje çalışmalarının sürdürülmesi. Bir kampanya düzenlenmesi için girişimde bulunmak. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma. Kurum ziyareti. Kampanya önerisi hazırlamak. Ziyaret edeceği kurumla ilgili bilgi almak ve ön hazırlık yapmak.
8 Kampanya ve proje çalışmalarının sürdürülmesi. Üniversite bünyesinde bir panel ya da konferans düzenlemesi için girişimde bulunma. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma. Üniversite bünyesinde topluma hizmet uygulamaları kapsamında bir panel ya da konferans düzenlemesi için girişimde bulunmak.
9 Kampanya ve proje çalışmalarının sürdürülmesi. Üniversite bünyesinde bir panel ya da konferans düzenlemek. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma. Üniversite bünyesinde topluma hizmet uygulamaları kapsamında bir panel ya da konferans düzenlemesi için girişimde bulunmak.
10 Kampanya ve proje çalışmalarının sürdürülmesi. Üniversite bünyesinde bir panel ya da konferans düzenlemek. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma.
11 Kampanya ve proje çalışmalarının sürdürülmesi. Üniversite bünyesinde bir panel ya da konferans düzenlemek. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma.
12 Kampanya ve proje çalışmalarının sürdürülmesi. Üniversite bünyesinde bir panel ya da konferans düzenlemek. Genç Gönüllüler portalındaki projelerde çalışma yapma.
13 Kampanya ve proje çalışmalarının sonlandırılması ve raporların hazırlanması. Genç Gönüllüler portalındaki projelerdeki çalışmalarına ilişkin rapor oluşturulması.
14 Dönemin genel değerlendirmesi ve topluma hizmet uygulamalarının önemini açıklayan kompozisyon yazma. Seçki dosyalarının tamamlanarak proje danışmanına teslim edilmesi
Kaynaklar
Ders Notu

Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Yönergesi 

Ders Kaynakları

Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Yönergesi 

Genç Gönüllüler Web Portalı 

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 İngilizce öğretim süreçlerini planlar.
2 İngilizce öğretimine uygun ortamlar organize eder.
3 İngilizce öğretiminde kullanılabilecek materyal ve kaynakları eleştirel bir gözle değerlendirir.
4 İngilizce öğretimine uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
5 İngilizce öğretiminde kullanılabilecek yazılım ve teknolojik kaynakların uygunluğuna karar verir.
6 Öğrencilerin bireysel özelliklerini göz önünde bulundurarak uygun öğrenme stratejilerini seçer.
7 Öğrencilerin konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerini geliştirir.
8 Ölçme araç ve gereçlerini etkili bir biçimde kullanır
9 Toplumun ekonomik, sosyal, eğitimsel ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretir. X
10 Öğretmenlik mesleki yeterliliklerine ne derece sahip olduğunu irdeler. X
11 Alanında yapılan akademik çalışmaları kişisel ve mesleki gelişimi için takip eder.
12 Yabancı dil olarak İngilizce öğrenme sürecinde kültürlerarası iletişimin önemine ilişkin düşüncelerini aktarır.
13 Yaşam boyu öğrenme için gerekli olan bilgiye ulaşma yollarını anlatır.
14 Yabancı dil testleri geliştirir.
15 İngilizcenin günlük yaşamda kullanılmasını geliştirecek özgün etkinlikler tasarlar
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
1 Topluma hizmet uygulamalarının önemini açıklar.
2 Ziyaret ettiği topluma hizmet eden kurum ve kuruluşların çalışmalarını açıklar.
3 Toplumun güncel sorunlarının çözümüne yönelik projeler hazırlar.
4 Toplumun güncel sorunları ile ilgili bilimsel etkinliklere katılır.
5 Sosyal sorumluluk çerçevesinde çeşitli projelerde gönüllü olarak yer alır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Kısa Sınav 25
1. Ara Sınav 25
1. Ödev 25
2. Ödev 25
Toplam 100
1. Final 50
2. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Final 1 3 3
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 1 16 16
Proje / Tasarım 3 6 18
Performans Görevi (Uygulama) 3 20 60
Performans Görevi (Arazi Çalışması) 3 12 36
Toplam İş Yükü 133
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,32
Dersin AKTS Kredisi 5