Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Uygulama Atölyesi I (Endüstriyel Seramik) | SRM 425 | 7 | 4 + 2 | 5 | 10 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. HAYRETTİN CAVİT ÜNAL |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. HAYRETTİN CAVİT ÜNAL, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Türk standart normları göz önünde tutularak konular araştırılır ve tasarlanır.Tasarlanan ürünler model , model kalıbı ve ürün şekillendirilmesi uygulanarak nihai tüketiciye ulaşmasında takip edilen yöntemlerin kazanılması amaçlanır. |
Dersin İçeriği | Eğitim süresince işlenen konuların uygulamasını kapsayan seçmeli derste tasarım aşamasından paketleme –tüketiciye ulaşma aşamasına kadar ( tüm aşamalarıyla ) sergilenme-sunuş kazanımları dersin içeriğini oluşturur. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Proje dersinde uygulaması yapılacak özgün yemek takımı tasarlamak. | Gezi / Gözlem, Gözlem, | |
2 | Tasarım ilkelerini inceler ve rotasyon ürünlerin teknik resmini çizmek. | Gözlem, | |
3 | Rotasyon üretimde küçülme hesaplarını yapmak. | Deney ve Laboratuvar, | |
4 | Tasarlanan yemek takımının en az dört modelini yapmak. | Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem, | Eşleştirme Testler, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), |
5 | Yapmış olduğu modellerin kalıplarını hazırlamak. | Gözlem, | |
6 | Kalıplardan yarı mamul alır ve pişirerek ürün elde etmek. | Deney ve Laboratuvar, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ders içeriğinin incelenmesi, uygulama konularının belirlenmesi,(a-Yemek takımı, b-Banyo Tk.,c-Şömine, d- Çeşme.) | |
2 | Uygulaması yapılacak ürünlerin tasar araştırması ( eskiz çalışmaları) | |
3 | Tasarımların maket çalışması ( ½ , 1/5 ölçekte) | |
4 | Teknik resimlerin çizimi ve model ölçülendirme çalışması. | |
5 | TSE göre standart tespiti ve ölçülendirmenin tamamlanması, (Quiz 1) | |
6 | Alçı modelleme aşamasına geçilir. | |
7 | Model yapımı. | |
8 | Model yapımı. | |
9 | Model yapımı. (Quiz 2 ) | |
10 | Model yapımı. | |
11 | En az altı model ve teknik resimlerden vize değerlendirmesi yapılır. | |
12 | Modellerin alçı kalıp yapımına başlandı. | |
13 | Kalıp yapımına devam edildi. | |
14 | Kalıp yapımına devam edildi, Dönem sonunda takımı oluşturan modeller bitirilip, bir parça kalıplarının alınmış olması gerekir. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | İstanbul 2013 Mücteba Kundul, Endüstriyel Seramikte Alçı ve Çamur Şekillendirme Yöntemleri ,Billur Basım ve Yayın Hizmetleri İstanbul 2013. İstanbul 2020,Arcasoy Ateş-Başkırkan Hasan ,Seramik Teknolojisi,Literatür Yayıncılık 2020. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Sanat ve tasarım ile ilgili; estetik, sanat tarihi ve kültürü, araştırma yöntemleri, sanatsal eleştiri yöntemleri, gerekli yasal düzenlemeler, disiplinler arası etkileşim ve sanatsal etik konularında teorik ve uygulamalı her türlü yeterli altyapıya sahip olur. | X | |||||
2 | Alanı ile ilgili problemleri uygun analitik yöntemler ile saptar, tanımlar ve çözme becerisi kazanır. | X | |||||
3 | Güzel sanatlar alandaki kavramları, fikirleri ve verileri bilir, değerlendirir ve analiz eder; kendi alanı ile konuları ele alıp kanıta dayalı araştırmalar ile tasarım ve uygulamalar yapar. | ||||||
4 | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte , üretim ve sunum yapmak için gerekli her türlü ekipman, makina- techizat ve donanımı kullanır bu konudaki yenilikleri takip edebilme becerisi kazanır. | ||||||
5 | Sanatsal ve endüstriyel alanda her türlü bilgiye ulaşır ve elde ettiği bilgileri yorumlar. | ||||||
6 | Bireysel olarak alanındaki kişi ve gruplarla, mesleki gelişimine yönelik çalışmaları planlayıp yönetir, disiplinler arası gruplarla sorumluluk alarak takım çalışması ortaya koyup yürütür, yapılan tasarım ve eserleri toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir. | ||||||
7 | Sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim kurma becerisi kazanır, sorunlar ile ilgili çözümler önerir ve alanındaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin bilincinde; evrensel boyutlarda güncel gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek kendini sürekli yeniler. | ||||||
9 | Mesleği ile ilgili estetik değerlerin farkındadır, her türlü kavramı sanatsal olarak yorumlayıp eserler ortaya koyar ve mesleki-etik sorumluluk bilinci elde eder. | X | |||||
10 | İş güvenliği ve çevre koruma konusunda yeterli bilgi ve bilince sahip olur; Sanat ve tasarım uygulamaların hukuksal sonuçları değerlendirir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Proje dersinde uygulaması yapılacak özgün yemek takımı tasarlamak. | ||||||||||
2 | Tasarım ilkelerini inceler ve rotasyon ürünlerin teknik resmini çizmek. | ||||||||||
3 | Rotasyon üretimde küçülme hesaplarını yapmak. | ||||||||||
4 | Tasarlanan yemek takımının en az dört modelini yapmak. | ||||||||||
5 | Yapmış olduğu modellerin kalıplarını hazırlamak. | ||||||||||
6 | Kalıplardan yarı mamul alır ve pişirerek ürün elde etmek. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Proje / Tasarım | 30 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 30 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 6 | 96 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 6 | 96 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Proje / Tasarım | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 20 | 20 |
Performans Görevi (Atölye) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü | 245 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 9,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 10 |