Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Şarap Teknolojisi | GDM 608 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu ders master öğrencilerine şarap teknolojisinin temel kavramları hakkında bilgi verir ve onlara şarap teknolojisinin gıda endüstrisindeki önemini tanıtır |
Dersin İçeriği | Şarap ve şarabın tarihçesi, şarapların sınıflandırılması, şarap hammaddesi, şarap işletmesinin kısımları, üzüm üzerine uygulanan mekanik işlemler, şıranın kontrolü ve standardizasyonu, alkol fermantasyonu ve maserasyon (cibre fermantasyonu), fermantasyonda etkili mayalar, şıranın ayrılması ve cibrenin sıkılması, şekerin parçalanması ve malolaktik fermantasyon, dinlendirme, durultma ve ambalajlama, kırmızı, beyaz ve Lüks şarap üretimleri, şarap hastalıkları. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Şarap üretimini ayrıntılı olarak kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, | |
2 | Şarap ekonomisinin dünyadaki ve ülkemizdeki önemi kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
3 | Bir şarap işletmesinin özelliklerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, | |
4 | Bir şarap işletmesinde kullanılan alet ve ekipmanları kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, | |
5 | Şarap teknolojisindeki son gelişmeleri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Deney ve Laboratuvar, | |
6 | Şarap analiz yöntemlerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Şarap ve şarabın tarihçesi, şarapların sınıflandırılması | |
2 | Şarap hammaddesi (üzümün yapısı, kabuk, pulp ve çekirdeğin bileşimi, üzümün olgunlaşması sırasında görülen değişmeler). | |
3 | Şarap işletmesinin kısımları, Üzüm üzerine uygulanan mekanik işlemler (ezme/presleme, kullanılan presler). | |
4 | Şıranın kontrolü ve standardizasyonu (şeker asit, asitliği düşüren maddeler veya tanen ilavesi) ve kükürtleme. | |
5 | Alkol fermantasyonu ve maserasyon (cibre fermantasyonu). | |
6 | Fermantasyonda etkili mayalar | |
7 | Şıranın ayrılması ve cibrenin sıkılması. | |
8 | Şekerin parçalanması, malolaktik fermantasyon, fermantasyon süresinin belirlenmesi. | |
9 | Dinlendirme, durultma ve ambalajlama | |
10 | Kırmızı şarap üretimi, | |
11 | Beyaz şarap üretimi | |
12 | Lüks şarap üretimi (doğal tatlı şaraplar, likör şarapları, köpüren şaraplar, mitseller) | |
13 | Şarap hastalıkları | |
14 | Şarap hataları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Aktan, N., Kalkan, H., 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, Ankara. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar. | X | |||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir. | X | |||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | X | |||||
6 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | X | |||||
7 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
8 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Şarap üretimini ayrıntılı olarak kavrar | ||||||||
2 | Şarap ekonomisinin dünyadaki ve ülkemizdeki önemi kavrar | ||||||||
3 | Bir şarap işletmesinin özelliklerini kavrar | ||||||||
4 | Bir şarap işletmesinde kullanılan alet ve ekipmanları kavrar | ||||||||
5 | Şarap teknolojisindeki son gelişmeleri kavrar | ||||||||
6 | Şarap analiz yöntemlerini kavrar |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 5 | 80 |
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 7 | 7 |
Toplam İş Yükü | 155 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,2 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |