Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yapı Tanılama Teknikleri YAP 606 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HAKAN ÖZTÜRK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Yapı tanı çalışmaları, yapının mevcut durumunu yansıtan gerçek yapısal dinamik özelliklerin belirlenmesi amacıyla kullanılır. Elde edilen veriler, mevcut yapının sonlu eleman modelinin tutarlılığının test edilmesinde, kalibrasyon çalışmalarında ve numerik modelin değişik zaman adımlarında göstereceği davranış ve oluşturacağı mekanizma hikayesindeki tutarlılığın yüksek olmasının yanı sıra numerik çözümde istenen stabilite ve yakınsaklığın gerçekleşmesi için gereken güncelleme için faydalanılır

Dersin İçeriği

Titreşimler; Titreşimlerin sınıflandırılması ve analizi; Zorlanmış ve çevrel titreşimler. Tek ve çok serbestlik dereceli sistemler. Frekans ve mod şekillerinin belirlenmesi, Fourier transformu, FFT. Ölçüm aletleri, data toplama sistemleri. Titreşim analizinde deneysel adımlar, dijital sinyallerin işlenmesi, pencere ve filtreleme. Sonlu elemanlarla modelleme ve mevcut modellerin kalibrasyonu. Yapı hasarları ve belirleme yöntemleri

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Çevrel titreşim ölçümlerinin işlenmesi ile yapı dinamik karakteristiklerini belirler. Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap,
2 Arazide çevrel titreşim deneylerini yapar, verileri toplar ve işler. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler,
3 Sonlu eleman modellerini günceller Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Titreşim teorisi
2 Titreşim teorisi, tek serbestlik ve çok serbestlik dereceli sistemler
3 Yapıların sonlu eleman modellerinin oluşturulması
4 Doğal frekans ve mod şekillerinin belirlenmesi
5 Fourier transfomları, FFT, ve uygulamaları
6 Veri toplama sistemleri
7 Sensörler, kablosuz iletişim ağları
8 Titreşim ölçümleri ve uygulamalar
9 Test planlaması, boyutlama ve uygulama, test protokolleri
10 Bilgisayar ortamında verilerin işlenişi
11 Veri kalitesinin kontrolü, veri saklama
12 Sonlu eleman modelinin nümerik kalibrasyonu
13 Deprem sonrası yapısal hasarlar
14 Projelerin sunumu
Kaynaklar
Ders Notu

Haftalık olarak SABİS üzerinden paylaşılacaktır

Ders Kaynakları

1) Juang, J. N., (1994) Applied System Identification, Prentice Hall, Inc., Englewood Cliffs, New Jersey 07632
2) Catbas, F. N., Kijewski-Correa, T. L., and Aktan, A. E., eds. (2013). Structural identification (St-Id) of constructed systems: Approaches, methods and technologies for effective practice of St-Id, ASCE, Structural Engineering Institute, Reston, VA.
3) Mohinder S. Grewal, Angus P. Andrews. Kalman Filtering: Theory and Practice Using MATLAB, 3rd Edition, September 2008, Wiley-IEEE Press
4) Liu, S. C. and Yao, J. T. P. (1978), Structural Identification Concept, ASCE Journal of the Structural Division, V. 104, No. ST12, 1845-1858
5) Beyen K, Kutanis M, Tanöz H.Ö., Başkan D. (2011) Yapı sağlığı izleme ve yapı tanı çalışmaları için akıllı aktarma protokollü kablosuz sensör ağı. Seventh National Conference on Earthquake Engineering, 30 May-3 June 2011, Istanbul.
6) Beyen, K. (2008) ‘Structural identification for post-earthquake safety analysis of the Fatih mosque after the 17 August 1999 Kocaeli earthquake’, Engineering Structures 30 (2008) 2165–2184.
7) Kutanis M., Beyen K., Yılmaz M. T., and Bal İ. E., (2011), Development of Performance Based Design and Evaluation Methods by Comparison with Observed Earthquake Performance of the Structures in Turkey. Final Report, TUBITAK, Ankara.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
7 Yapıların depreme dayanıklı tasarımı ve değerlendirilmesi için deneysel ve/veya nümerik çalışmalar yapar.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
1 Çevrel titreşim ölçümlerinin işlenmesi ile yapı dinamik karakteristiklerini belirler.
2 Arazide çevrel titreşim deneylerini yapar, verileri toplar ve işler.
3 Sonlu eleman modellerini günceller
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 50
2. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 20 20
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6