Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Patojenleri GDA 501 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri genel Mikrobiyoloji, Gıda Mikrobiyolojisi
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıda kaynaklı patojen bakteriler, küfler, virüsler, ve parazitler ve neden olduğu hastalıklar hakkında öğrenciler ayrıntılı olarak bilgilendirilecekler.
Dersin İçeriği Bu ders gıda kaynaklı patojen bakterilerin, küflerin, virüslerin ve diğer gıda patojenlerinin özelliklerini, zehirleme mekanizmaları ve korunma yöntemlerini içeriyor.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda patojenleri hakkında genel bilgiye sahip olur Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
2 Hangi patojenin hangi gıda türünde bulunabileceğini ve hangi çeşit zehirlenmeye neden olabileceğini tespit edebilir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
3 Patojenlerin gıda içerisinde büyümesini engelleyici yöntemlerden haberdar olur Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
4 Patojenlerin gıdadan izolasyon yöntemlerinden haberdar olur Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
5 Patojenlerin zehirleme mekanizmasını bilir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
6 Patojenlerin hangi şartlarda üreyebileceği hakkında fikir sahibi olur Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Patojen bakterilerine giriş ve zehirlenme mekanizması
2 Escherichia coli, Escherichia coli O157 : H7
3 Campylobacter jejuni
4 Shigella ve Yersinia türleri ve patojeniteleri
5 Salmonella türleri
6 Brucella ve Vibrio türleri
7 Listeria monocytogenes
8 Staphylococcus aureus
9 Bacillus türleri
10 Clostridium türleri
11 Diğer fırsatçı patojenler
12 Mikotoksikozis
13 parazitler
14 Virüsler
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Foodborne Pathogens:Hazards, Risk Analysis and Control, 2001, edited by Clive Blackburn
and Peter McClure
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
1 Gıda patojenleri hakkında genel bilgiye sahip olur
2 Hangi patojenin hangi gıda türünde bulunabileceğini ve hangi çeşit zehirlenmeye neden olabileceğini tespit edebilir
3 Patojenlerin gıda içerisinde büyümesini engelleyici yöntemlerden haberdar olur
4 Patojenlerin gıdadan izolasyon yöntemlerinden haberdar olur
5 Patojenlerin zehirleme mekanizmasını bilir
6 Patojenlerin hangi şartlarda üreyebileceği hakkında fikir sahibi olur
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 25
2. Ödev 25
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 70
1. Final 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 15 15
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 151
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,04
Dersin AKTS Kredisi 6