Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Patojenleri | GDA 501 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | genel Mikrobiyoloji, Gıda Mikrobiyolojisi |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda kaynaklı patojen bakteriler, küfler, virüsler, ve parazitler ve neden olduğu hastalıklar hakkında öğrenciler ayrıntılı olarak bilgilendirilecekler. |
Dersin İçeriği | Bu ders gıda kaynaklı patojen bakterilerin, küflerin, virüslerin ve diğer gıda patojenlerinin özelliklerini, zehirleme mekanizmaları ve korunma yöntemlerini içeriyor. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda patojenleri hakkında genel bilgiye sahip olur | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
2 | Hangi patojenin hangi gıda türünde bulunabileceğini ve hangi çeşit zehirlenmeye neden olabileceğini tespit edebilir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
3 | Patojenlerin gıda içerisinde büyümesini engelleyici yöntemlerden haberdar olur | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
4 | Patojenlerin gıdadan izolasyon yöntemlerinden haberdar olur | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
5 | Patojenlerin zehirleme mekanizmasını bilir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
6 | Patojenlerin hangi şartlarda üreyebileceği hakkında fikir sahibi olur | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Patojen bakterilerine giriş ve zehirlenme mekanizması | |
2 | Escherichia coli, Escherichia coli O157 : H7 | |
3 | Campylobacter jejuni | |
4 | Shigella ve Yersinia türleri ve patojeniteleri | |
5 | Salmonella türleri | |
6 | Brucella ve Vibrio türleri | |
7 | Listeria monocytogenes | |
8 | Staphylococcus aureus | |
9 | Bacillus türleri | |
10 | Clostridium türleri | |
11 | Diğer fırsatçı patojenler | |
12 | Mikotoksikozis | |
13 | parazitler | |
14 | Virüsler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Foodborne Pathogens:Hazards, Risk Analysis and Control, 2001, edited by Clive Blackburn and Peter McClure |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Gıda patojenleri hakkında genel bilgiye sahip olur | |||||||
2 | Hangi patojenin hangi gıda türünde bulunabileceğini ve hangi çeşit zehirlenmeye neden olabileceğini tespit edebilir | |||||||
3 | Patojenlerin gıda içerisinde büyümesini engelleyici yöntemlerden haberdar olur | |||||||
4 | Patojenlerin gıdadan izolasyon yöntemlerinden haberdar olur | |||||||
5 | Patojenlerin zehirleme mekanizmasını bilir | |||||||
6 | Patojenlerin hangi şartlarda üreyebileceği hakkında fikir sahibi olur |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 30 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 25 |
2. Ödev | 25 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 70 |
1. Final | 30 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 151 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,04 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |