Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Süreç Madenciliği (Sektör Dersi) ISE 420 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. İSMAİL HAKKI CEDİMOĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

İş hayatından örneklerle BT süreçlerindeki veri kümeleri üzerinden süreç madenciliğine özel yazılmış açık kaynak kodlu paketler (Python/R'da) ve ücretli/ücretsiz programlarla süreç logları üzerinden süreç madenciliğine özel algoritma ve veri madenciliği teknikleri ile uygulamalar gerçekleştirmek

Dersin İçeriği

BT süreç yönetimi, Veri madenciliği, Python ve R'da süreç madenciliği, örnek olay çalışmaları, CRISP-DM Metodolojisi, iyileştirme ve problem çözme teknikleri

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Süreç Yönetimi ve Veri Madenciliği: Süreç Madenciliğinin doğuşu.
2 BT organizasyonunda Süreç Yönetimi
3 Süreç Madenciliği Uygulamaları (ücretli, ücretsiz ve açık kaynak kodlu uygulamalar)
4 Python ve R'da Süreç Madenciliğinde kullanılabilecek kütüphanelerin kullanımı
5 Python ve R'da veriye ulaşım ve ön işleme
6 Python ve R'da süreç madenciliği teknikleri
7 Rapor çıktıları, Görselleştirme ve Sunum Teknikleri
8 CRISP-DM veri madenciliği metodolojisi ile süreç madenciliği projelerinin yürütülmesi
9 Ara Sınav
10 Gerçek hayattan süreç madenciliği uygulamaları. Örnek olay çalışması 1
11 Gerçek hayattan süreç madenciliği uygulamaları. Örnek olay çalışması 2
12 Sonuçların değerlendirilmesi, iyileştirme alanlarının belirlenmesi, sektörden konukların davet edilip öğrencilere bilgi ve tecrübe aktarımı yapılması
13 İş/BT süreçlerinde iyileştirme ve problem çözme teknikleri
14 Genel Durum Değerlendirmesi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bilişim Teknolojilerinin yönetim, denetim, gelişim ve güvenliği/güvenilirliği hakkında bilgi sahibi olma ve farkındalık,
7 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
8 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
9 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
10 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
11 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
12 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)