Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Mutfak Tarihi SAU 062 0 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Göçer hayat yaşayan Orta Asya Türk topluluklarından günümüze Türk mutfağının gelişimini süreklilik ve değişim bağlamında ele almak
Dersin İçeriği Göçer Orta Asya Türk topluluklarından günümüze kadar Türk mutfak kültüründe görülen süreklilik ve yaşanan değişmeler, örgütlenme, gıda maddeleri ve pişirme teknikleri bağlamında ele alınacaktır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Türk mutfak kültürünün coğrafya ve yaşam biçimiyle ilişkisini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Yerleşik hayata geçişin mutfak kültürünün gelişme ve zenginleşmesine katkısını analiz eder
3 Batı´ya yönelik Türk göçlerinin mutfak kültüründe yol açtığı köklü değişimi değerlendirir
4 Coğrafi keşiflerin uzun dönemde genelde dünya mutfakları özelde Türk mutfağında ne tür etkilere sahip olduğunu tartışır
5 Osmanlı mutfağının Doğunun ve Batının birikimini kullanan kompoze bir mutfak olduğunu kavrar
6 Osmanlı mutfağında zamanla değişen gıda maddesi kombinasyonunu ve pişirme tekniklerini değerlendirir
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş: Dünya mutfak kültürleri ve Türk mutfağının geçmişini araştırmak üzerine David Inglis vd. (Editörler), Food: Critical Concepts in the Social Sciences, I-V, New York 2008.
2 İç Asya´daki göçer Türk mutfağı Andrew Dalby, Food in the Ancient World from A to Z, Routledge, Londra 2003; Victor Hehn, Cultivated Plants and Domestic Animals in Their Migration from Asia to Europe, Swan Sonnenschein & Co., Londra 1891; Victor Hehn, Cultivated Plants and Domestic Ani
3 Yerleşik hayata geçiş, İslamlaşma ve Değişim
4 Göçler ve İran-Arap kültür havzalarıyla etkileşim
5 Selçuklularda beslenme alışkanlıkları
6 Memluklularda beslenme alışkanlıkları
7 Türkiye Selçuklularında ve 14. yüzyıl Anadolu´sunda yeme içme kültürü
8 15. Yüzyılda Osmanlı Mutfağı Hüseyin Salman, "XIII – XV Asırlar Arasında Orta Asya´da Yetişen Meyveler ve Ekonomik Değerleri", Meyve Kitabı, İstanbul 2006; Edward H. Schafer, The Golden Peaches of Samarkand, A Study of T´ang Exotics, Berkley, Los Angeles, London 1985;
9 ARA SINAV
10 Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl I
11 Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl II
12 Coğrafi Keşiflerle değişen Türk mutfağı
13 Osmanlı mutfağında değişim: 19. Yüzyıl I
14 Osmanlı mutfağında değişim: 19. Yüzyıl II
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Arif Bilgin-Özge Samancı (editörler), Türk Mutfağı, Ankara 2008.
Türk mutfağı sempozyumu bildirileri: 31 Ekim - 1 Kasım 1981, Ankara 1982.
Arif Bilgin, Osmanlı Saray Mutfağı, İstanbul 2004.
Marianna Yerasimos, Evliya Çelebi Seyahatnamesi´nde Yemek Kültürü, İstanbul 2011.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı
1 Türk mutfak kültürünün coğrafya ve yaşam biçimiyle ilişkisini kavrar
2 Yerleşik hayata geçişin mutfak kültürünün gelişme ve zenginleşmesine katkısını analiz eder
3 Batı´ya yönelik Türk göçlerinin mutfak kültüründe yol açtığı köklü değişimi değerlendirir
4 Coğrafi keşiflerin uzun dönemde genelde dünya mutfakları özelde Türk mutfağında ne tür etkilere sahip olduğunu tartışır
5 Osmanlı mutfağının Doğunun ve Batının birikimini kullanan kompoze bir mutfak olduğunu kavrar
6 Osmanlı mutfağında zamanla değişen gıda maddesi kombinasyonunu ve pişirme tekniklerini değerlendirir
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Toplam İş Yükü 48
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 1,92
Dersin AKTS Kredisi 5