Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Girişimcilik ve Proje Yönetimi (İletişim Fakültesi) | SAU 1208 | 0 | 2 + 1 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Arş.Gör.Dr. MUZAFFER MUSAB YILMAZ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi SELÇUK NAM, Doç.Dr. ÇİĞDEM ÇALAPKULU, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Girişimciliğin ekonomi yazınında ele alınışı ve kısa bir tarihçesi ile başlayan ders, bir iş fikrinin başarılı bir işe dönüşmesi sürecini baştan sona ele alır. Girişimcinin özelliklerinin incelendiği derste girişimcilik olgusunun farklı yönleri ve boyutları konusunda bir farkındalık yaratmak, girişimciliğin oluşmasına ve gelişmesine yol açan altyapı koşullarını incelemek, iş planlarının nasıl hazırlandığını öğretmek amaçlanır. Bireyin kendi girişimcilik kapasitesinin farkına vararak geliştirmesi gereken alanları tespit etmesini amaçlar. |
Dersin İçeriği | Ders boyunca, yeni bir işletme kurmanın nasıl olduğunun ve işletme bir kere kurulduktan sonra verilecek kritik kararların ve yönetimsel gereklerin kavratılması hedeflenmektedir. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Dersin sonunda öğrenci iyi bir girişimcinin nasıl olması gerektiğini, girişimcinin belli başlı kişilik özelliklerini tanımlayabilecektir. | ||
2 | Dersin sonunda öğrenci yeni bir işletme kararını verirken bir girişimcinin nasıl hareket ettiğini değerlendirebilecektir. | ||
3 | Dersin sonunda öğrenci girişimciliği destekleyen ve zorlayan çevresel, sektörel, ekonomik ve politik dengeleri açıklayabilecektir. | ||
4 | Öğrencilere borç ve öz sermaye kaynakları öğretilmektedir. | ||
5 | Başarılı girişimcilik öyküleri ile öğrencilere motivasyon sağlanması amaçlanır. |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Girişimcilik Kavramı ile girişimcilik Özelliklerinin Sınanması | |
2 | Yaratıcılık Egzersizleri, iş fikri geliştirme ve Sorumlu Girişimcilik Kavramı | |
3 | Girişimcilerden tecrübe paylaşımı | |
4 | İşletme kavramı, fonksiyonları ve kuruluş şekilleri | |
5 | İşletme türlerine göre mali ve hukuki yapıları | |
6 | Alana özel tecrübe Paylaşımı(Seminer/konferans) | |
7 | İş planı ve öğeleri | |
8 | Pazar Araştırması Yöntemleri | |
9 | Pazarlama, üretim ve yönetim planları | |
10 | İş planının finansal planı | |
11 | Girişimcilerden tecrübe paylaşımı | |
12 | İş planına yönelik egzersizler | |
13 | İş modeli ve planının yapılabilirlik Analizi | |
14 | İş modeli ve planı örnek atölye çalışmaları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | "Girişimciliğin Altın Kuralları (Türkiye İçin Uzman Önerileri)" Ertuğrul Belen, Taylan Demirkaya "Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi" Yrd. Doç. Dr. Orhan Küçük Girişimcilik ders kitapları ve notları |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Dersin sonunda öğrenci iyi bir girişimcinin nasıl olması gerektiğini, girişimcinin belli başlı kişilik özelliklerini tanımlayabilecektir. |
2 | Dersin sonunda öğrenci yeni bir işletme kararını verirken bir girişimcinin nasıl hareket ettiğini değerlendirebilecektir. |
3 | Dersin sonunda öğrenci girişimciliği destekleyen ve zorlayan çevresel, sektörel, ekonomik ve politik dengeleri açıklayabilecektir. |
4 | Öğrencilere borç ve öz sermaye kaynakları öğretilmektedir. |
5 | Başarılı girişimcilik öyküleri ile öğrencilere motivasyon sağlanması amaçlanır. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 20 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Proje / Tasarım | 35 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 35 |
Toplam | 100 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 4 | 1 | 4 |
Ödev | 4 | 8 | 32 |
Sözlü Sınav | 4 | 8 | 32 |
Proje / Tasarım | 4 | 10 | 40 |
Performans Görevi (Uygulama) | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü | 128 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,12 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |