Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Diyet ve Sağlık | SAU 086 | 0 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Doç.Dr. CANSU AKBULUT, |
Dersin Yardımcıları | Bölüm Araştırma Görevlileri |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Sağlıklı beslenme bilincinin geliştirilmesini sağlamak |
Dersin İçeriği | Beslenme alışkanlıkları, makromoleküllerin ve minerallerin beslenmedeki ve enerji metabolizmasındaki rolleri, gıda katkı maddeleri, obezite ile mücadele |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Sağlıklı beslenmeyi öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav, Performans Görevi, |
2 | Makromolekülleri, mineralleri ve elektrolitleri kavrar. | Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Performans Görevi, Sınav, |
3 | Suyun organizma için önemini anlar. | Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Performans Görevi, Sınav, |
4 | Gıda katkı maddelerini ve kötü beslenme alışkanlıklarını öğrenir. | Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Performans Görevi, Sınav, |
5 | Obezite ve obezite ile mücadele hakkında fikir sahibi olur. | Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Performans Görevi, Sınav, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Alışkanlıklarını Etkileyen Etmenler | |
2 | Karbonhidratlar | |
3 | Lipidler | |
4 | Proteinler | |
5 | Enerji Dengesi | |
6 | Su ve Elektrolitler | |
7 | Mineraller | |
8 | Vitaminler | |
9 | Ara sınav | |
10 | Günümüzde Yaygın Olan Kötü Beslenme Alışkanlıkları | |
11 | Gıda Katkı Maddeleri | |
12 | Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz | |
13 | Obezite ile Mücadele | |
14 | Bağımlılık ile Mücadele |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu |
|
Ders Kaynakları | Beslenme ve Sağlık, Prof. Dr. Saime Küçükkömürler, PEGEM Akademi Yayıncılık |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Biyoloji alanındaki en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve bunları kullanabilme | X | |||||
2 | Biyoloji alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, karmaşık problem ve konuları analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme gibi yetkinlikler kazanma | X | |||||
3 | Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme | X | |||||
4 | Biyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda çözüm üretebilme | X | |||||
5 | Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanma | ||||||
6 | Biyoloji ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilme, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini alanlarında kullanabilme becerisi | ||||||
7 | Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bileşim ve iletişim teknolojilerini kullanmayı öğrenme | ||||||
8 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma özgüvenini kazanma | ||||||
9 | Biyoloji alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme ve yabancı dil bilgisine sahip olma | ||||||
10 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanma | ||||||
11 | Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma | ||||||
12 | Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilinci kazanma ve alan dışı ders alma | ||||||
13 | Biyoloji alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Sağlıklı beslenmeyi öğrenir | |||||||||||||
2 | Makromolekülleri, mineralleri ve elektrolitleri kavrar. | |||||||||||||
3 | Suyun organizma için önemini anlar. | |||||||||||||
4 | Gıda katkı maddelerini ve kötü beslenme alışkanlıklarını öğrenir. | |||||||||||||
5 | Obezite ve obezite ile mücadele hakkında fikir sahibi olur. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 55 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
3. Kısa Sınav | 15 |
Toplam | 100 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 |
Kısa Sınav | 2 | 20 | 40 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 128 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,12 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |