Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Proses Uygulamaları | GDM 606 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AHMET AYAR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Bir gıda işletmesinin tasarlanması, var olan bir prosese ilave ya da çıkarma işlemlerinin uygulanması, proses akış şemasının oluşturulması, prosesin yenilenmesi ve onarılması ile ilgili tasarımların öğrenciler tarafından kavranmasını sağlamak. |
Dersin İçeriği | Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları; Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; Proses akış şemaları, Dizayn çeşitleri, İşletme yerleşim planı ve binalar; Proses ve tesis tasarımında mali analiz, Üretim maliyeti ve karlılık; Gıda proses tasarımı; Gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri; Bilgisayar destekli gıda işletmesi tasarımı. Proses kalitesi ve kontrolu |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Proses ve tasarım tanımlarını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Ödev, |
2 | Gıda üretimi ve tesis tasarımını birlikte değerlendirir ve yapar | Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, | Sınav, |
3 | Çeşitli gıdaların üretimine ait akış şemaları tasarlar | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, | Sınav, Ödev, |
4 | Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş sürecini kavrar ve uygular | Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, | Sınav, Ödev, |
5 | GMP, ISO ve HACCP sistemlerini kavrar ve proseslere uygulamalarını gerçekleştirir | Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, | Sınav, Ödev, |
6 | Seçeceği bir ürün ile ilgili olarak üretim akış şeması tasarlar ve uygular | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Proses ve tasarım kavramları; Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları | |
2 | Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; Proses akış şemaları, Dizayn çeşitleri, İşletme yerleşim planı ve binalar, Proses ve tesis tasarımında mali analiz, Üretim maliyeti ve karlılık | |
3 | Gıda proses tasarımı; Gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri, Bilgisayar destekli gıda işletme tasarımı | |
4 | Gıda fabrikası tasarımı; Yerleşim, Ürün proses ilişkisi, Gıda hijyeni, fabrika güvenliği, Gıda depolanması, sistem değişkenliği | |
5 | Fabrikaların sürekli düzenlenmesi; Fabrika revizyonu, genişletilmesi, hareketli gıda tesisleri, Geliştirilmiş gıda tesisleri | |
6 | İyi üretim Uygulamaları (GMP); GMP, ISO ve HACCP sistemleri ve uygulamaları | |
7 | Gıda tesis ekonomileri; Gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmeler | |
8 | Makine malzemeleri, boyutları ve maliyetler; Metaller, çelik, alüminyum, bakır, diğer metaller, plastikler, cam ve seramikler, ahşap malzemeler | |
9 | Makine üretimleri ve montajı; Genel proses makinaları, uygun mühendislik, makine montajında dikkat edilecekler | |
10 | Makinaların hijyenik tasarımı; Hijyenik standartlar ve kurallar, tesisatın temizlenmesi | |
11 | Gıda makinaları seçimi; Tesis inşaatı özellikleri, makine boyut ve ağırlığı, temizleme olanakları, bakım özellikleri, yedek parça standartları, mukavemet ve dayanıklılığı | |
12 | Tasarımın sonuçlanması; Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş | |
13 | Tasarımın sonuçlanması; Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş | |
14 | Yıl Sonu Ders Değerlendirmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | X | |||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | ||||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
1. Proje / Tasarım | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ödev | 1 | 20 | 20 |
Proje / Tasarım | 1 | 20 | 20 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 146 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |