Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri | GDM 511 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR |
Dersi Verenler | Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tez çalışmaları öncesinde yüksek lisans öğrencilerinin Gıda Mikrobiyolojisi laboratuarı ile ilgili eksikliklerinin teorik bilgiler yanında laboratuarda yapılacak uygulamalarla giderilmesi. |
Dersin İçeriği | Besiyerinin tanımı ve sınıflandırılması, Besiyeri bileşimine giren maddeler, Besiyerlerinin hazırlanması ve hazırlama şekilleri, Sterilizasyon, Sterilizasyon sonrası işlemler, Dehidre besiyeri katkıları, Kullanıma hazır besiyerleri, Hazırlanmış besiyerlerinin depolanması, Besiyerlerinin kullanımı, Amaca uygun besiyeri seçimi ve besiyeri hataları, Kalite kontrolü. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Besiyerlerini tanımlar ve farklı kriterlere göre sınıflandırır | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
2 | Besiyeri bileşimine giren maddelerin özelliklerini ve fonksiyonlerını anlatır | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
3 | Besiyeri hazırlama şekillerini bilir | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav, Performans Görevi, |
4 | Besiyeri katkılarının özelliklerini anlatır | Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, | Sınav, Performans Görevi, |
5 | Sterilizasyon yöntemlerini karşılaştırır | Anlatım, Tartışma, | Sınav, Ödev, |
6 | Amaca göre hangi besiyerinin seçileceğine karar verir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Besiyerinin tanımı ve sınıflandırılması | |
2 | Besiyeri bileşimine giren maddeler: su, peptonlar, ekstraktlar, jellestiriciler, karbohidratlar, | |
3 | Besiyeri bileşimine giren maddeler: tuz, tampon maddeler, indikatörler, inhibitörler, vd. | |
4 | Besiyerlerinin hazırlanması ve hazırlama şekilleri | |
5 | Sterilizasyon, Sterilizasyon sonrası işlemler | |
6 | Dehidre besiyeri katkıları, Kullanıma hazır besiyerleri | |
7 | Membran filtrasyon | |
8 | Hazırlanmış besiyerlerinin depolanması, Besiyerlerinin kullanımı | |
9 | Amaca uygun besiyeri seçimi | |
10 | Besiyeri hataları | |
11 | Kalite kontrolü | |
12 | Kültür koleksiyonu ve otokontrol | |
13 | Besiyeri örnekleri | |
14 | Genel değerlendirme ve tartışma |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDEMİR, Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri Ders Notları |
Ders Kaynakları | [2] Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri, 1995, A. Kadir Halkman [3] Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, 2000, Ankara Üniversitesi [4] Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, 2005, Prof. Dr. A. Kadir Halkman [5] Food Microbiology and Laboratory Practice, 2005, Chris Bell, Paul Neaves & Anthony P. Williams |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | X | |||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | ||||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | X | |||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 141 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,64 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |