| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Mikrobiyolojisi | MYO 116 | 2 | 2 + 1 | 3 | 5 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Önerilen Seçmeli Dersler | |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu |
| Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. NİHAL KANAT |
| Dersi Verenler | |
| Dersin Yardımcıları | |
| Dersin Kategorisi | Diğer |
| Dersin Amacı | Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve önemi, gıda kaynaklı hastalıklar, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların fonksiyonları, gıdalarda meydana gelebilecek kontaminasyonlar ve önleme yolları konusunda öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. |
| Dersin İçeriği | Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ,sınıflandırılması ve önemi,gıda kaynaklı hastalıklar, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların fonksiyonları , gıdalarda meydana gelebilecek kontaminasyonlar ve önleme yolları ,Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar. |
| # | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
|---|---|---|---|
| 1 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, önemi ve özelliklerini bilir | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
| 2 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen çeşitli faktörleri bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
| 3 | Patojen mikroorganizmaları tanır. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
| 4 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
| 5 | Gıda muhafaza ilkelerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
| 6 | Çeşitli gıdaların üretiminde kullanılan mikroorganizmaları bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
| 7 | Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini yapabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
| Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Gıda mikrobiyolojisine giriş, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, önemi ve özellikleri | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 2 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve fonksiyonları/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-Temel ilkeler | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 3 | Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-Katı besiyerinde mikroorganizma sayımı | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 4 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-sıvı besiyerinde mikroorganizma sayımı | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 5 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar/ Mikroorganizma Arama (Var/ yok Testleri) | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 6 | Gıdaların mikrobiyal bozulması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 7 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyel Hastalıklar | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 8 | Gıda Kaynaklı invaziv enfeksiyonlar ve toksikoenfeksiyonlar | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 9 | ARA SINAV | |
| 10 | Gıda Kaynaklı İntoksikasyonlar | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 11 | Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 12 | Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 13 | Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| 14 | Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
| Kaynaklar | |
|---|---|
| Ders Notu | |
| Ders Kaynakları | [1] "Gıda Mikrobiyolojisi" Ed. Prof. Dr. Osman Erkmen,Eflatun Yayınevi,2010. [2] "Gıda Mikrobiyolojisi" Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ |
| # | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
|---|---|
| 1 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, önemi ve özelliklerini bilir |
| 2 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen çeşitli faktörleri bilir. |
| 3 | Patojen mikroorganizmaları tanır. |
| 4 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları bilir. |
| 5 | Gıda muhafaza ilkelerini bilir. |
| 6 | Çeşitli gıdaların üretiminde kullanılan mikroorganizmaları bilir. |
| 7 | Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini yapabilir. |
| Değerlendirme Sistemi | |
|---|---|
| Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
| 1. Ara Sınav | 50 |
| 1. Kısa Sınav | 10 |
| 2. Kısa Sınav | 10 |
| 1. Ödev | 20 |
| 1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
| Toplam | 100 |
| 1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
| 1. Final | 50 |
| Toplam | 100 |
| AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
| Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
| Ödev | 1 | 5 | 5 |
| Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 10 | 10 |
| Final | 1 | 20 | 20 |
| Toplam İş Yükü | 145 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,8 | ||
| dersAKTSKredisi | 5 | ||