Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Doğal Gıda Antioksidanları | GDM 508 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin oksidatif stres, sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi, gıda endüstrisindeki antioksidanların yeri, fonksiyonel gıdalar |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Oksidatif stresin ne olduğunu öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
2 | Serbest radikallerin oluşumunu ve ne olduğunu öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
3 | Oksidatif stresin ve serbest radikallerin sağlık üzerine etkilerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
4 | Oksidan ve antioksidanların ne olduğunu kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
5 | Gıdalardan bulunan antioksidanları ve özelliklerini öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
6 | Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
7 | Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri | |
2 | Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres | |
3 | Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi | |
4 | Vitamin A ve C | |
5 | Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi | |
6 | Selenyum -Lipoic asit | |
7 | Coenzyme-Q | |
8 | Karatenoidler | |
9 | Flavonoidler | |
10 | Thioller | |
11 | Polyphenoller | |
12 | Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar | |
13 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi | |
14 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | 1- Food Antioxidants Technological, toxicological and health perspectives. (Food Science and Technology) D. L.Madhavi, S.S Desphande, D.K Salunkhe 1996, CRC press 2- Antioxidants in food Practical applications 3- http://www.apache.org |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | X | |||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | X | |||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 5 | 80 |
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 158 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,32 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |