Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Doğal Gıda Antioksidanları GDM 508 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin oksidatif stres, sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Antioksidanların sağlık üzerine etkileri Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi, gıda endüstrisindeki antioksidanların yeri, fonksiyonel gıdalar
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Oksidatif stresin ne olduğunu öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
2 Serbest radikallerin oluşumunu ve ne olduğunu öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Oksidatif stresin ve serbest radikallerin sağlık üzerine etkilerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Oksidan ve antioksidanların ne olduğunu kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 Gıdalardan bulunan antioksidanları ve özelliklerini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
6 Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
7 Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Antioksidanların sağlık üzerine etkileri
2 Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres
3 Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi
4 Vitamin A ve C
5 Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi
6 Selenyum -Lipoic asit
7 Coenzyme-Q
8 Karatenoidler
9 Flavonoidler
10 Thioller
11 Polyphenoller
12 Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar
13 Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi
14 Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları 1- Food Antioxidants Technological, toxicological and health perspectives. (Food Science and Technology)
D. L.Madhavi, S.S Desphande, D.K Salunkhe 1996, CRC press
2- Antioxidants in food Practical applications
3- http://www.apache.org
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi X
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 5 80
Ara Sınav 1 5 5
Ödev 1 15 15
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 158
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,32
Dersin AKTS Kredisi 6