| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| Nutrigenomik | SAU 090 | 0 | 1 + 0 | 2 | 2 |
| Ön Koşul Dersleri | Yok |
| Önerilen Seçmeli Dersler | |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli |
| Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. HÜSEYİN AKSOY |
| Dersi Verenler | |
| Dersin Yardımcıları | |
| Dersin Kategorisi | Diğer |
| Dersin Amacı | Besin ve besin öğeleri, bunların metabolitleri ve genomumuz arasındaki iletişimi öğrenmek |
| Dersin İçeriği | Besin öğelerinin genetik sistemimiz ve sağlıkla ilişkisi hakkında konuları kapsamaktadır |
| # | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
|---|---|---|---|
| 1 | Genetik sistemin nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olur | ||
| 2 | Beslenme ve yaygın hastalıklar hakkında bilgi sahibi olur | ||
| 3 | Besin algılama mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur | ||
| 4 | İnsan genomunun diyet değişikliklerine adaptasyonu hakkında bilgi sahibi olur | ||
| 5 | Besinsel sinyalizasyon ve yaşlanma ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur |
| Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Genetik ve ilişkili kavramlar | |
| 2 | Beslenme ve yaygın hastalılar | |
| 3 | İnsan genomik varyasyonu | |
| 4 | Duyusal beslenme | |
| 5 | İnsan genomunun diyet değişikliklerine adaptasyonu | |
| 6 | Beslenme epigenetiği | |
| 7 | Besinsel sinyalizasyon ve yaşlanma | |
| 8 | Kronik inflamasyon ve metabolik stres | |
| 9 | Arasınav | |
| 10 | Obezite | |
| 11 | Glikoz homeostazı ve insülün direnci | |
| 12 | Diyabet | |
| 13 | Hipertansiyon ve ateroskleroz | |
| 14 | Metabolik sendrom |
| Kaynaklar | |
|---|---|
| Ders Notu | |
| Ders Kaynakları | 1 Carsten Carlberg, Stine Marie Ulven, Ferdinand Molnar, (Çeviri editörleri: Serkan Yılmaz ve Aslı Uçar) Nutrigenomik, Pelikan Yayınevi, 2019. |
| # | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
|---|---|
| 1 | Genetik sistemin nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olur |
| 2 | Beslenme ve yaygın hastalıklar hakkında bilgi sahibi olur |
| 3 | Besin algılama mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur |
| 4 | İnsan genomunun diyet değişikliklerine adaptasyonu hakkında bilgi sahibi olur |
| 5 | Besinsel sinyalizasyon ve yaşlanma ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur |
| Değerlendirme Sistemi | |
|---|---|
| Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
| Toplam | 0 |
| Toplam | 0 |
| AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 1 | 16 | 16 |
| Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
| Final | 1 | 20 | 20 |
| Toplam İş Yükü | 51 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 2,04 | ||
| dersAKTSKredisi | 2 | ||