Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Weak States İn The Middle East: The Case Of Lebanon ODC 562 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi TALHA İSMAİL DUMAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

It is widely accepted that many areas of conflict in the Middle East are related to weaknesses in state governance. While these weaknesses have historical causes, they also have contemporary repercussions that feed the current problems. In this context, there are frequent references to ‘weak’ and ‘failed’ state models. The course will examine the stages through which Lebanon, which is considered a weak state, evolved into this process. In this way, it will be possible for students to make inferences about other countries in the Middle East through a concrete example of state structures and to make predictions about the solution of the current problems in Lebanon.

Dersin İçeriği
1. Ineffective States in the Middle East: Weak and Failed States
2. Difficulties in the Formation Process of the Modern Lebanese State and the General Structure of the Country
2.1. Social Structure of Lebanon
2.2. Confessionalism in Lebanese Politics
2.3. Lebanon's Economic Structure
2.4. The Education System in Lebanon: Private Schools and Curriculum Autonomy
3. Lebanese Civil War
4. The Post-Taif Process and Syrian Hegemony
4.1. Assassination of Rafik Hariri and Political Polarization
4.2. March 8 Alliance vs. March 14 Alliance: Local and Foreign Actors
4.3. March 8 Alliance vs. March 14 Alliance: Local and Foreign Actors (2)
4.4. Current Issues: Presidential Crisis
4.5. Current Issues: Economic Crisis
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Problem Çözme, Sözlü Sınavlar, Performans Değerlendirme,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ineffective States in the Middle East: Weak and Failed States
2 The Foundation of Modern Lebanon: The Mandate System and Its Problems
3 Lebanese Social Structure
4 Lebanon's Confessionalism
5 Lebanon's Economic Structure
6 Education System in Lebanon: Private schools and curriculum autonomy
7 The Lebanese Civil War
8 Post-Taif Process and Syrian Hegemony
9 Midterm Exam
10 Rafik Hariri Assassination and Political Polarization
11 March 8 Alliance vs. March 14 Alliance: Domestic and Foreign Actors
12 March 8 Alliance vs. March 14 Alliance: Domestic and Foreign Actors (2)
13 Current Problems: The Presidential Crisis (Case 1)
14 Current Problems: Economic Crisis (Case 2)
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları
Abisaab, Rula Jurdi, Malek ABISAAB. The Shi’ites of Lebanon: Modernism, Communism, and Hizbullah’s Islamists. Syracuse, New York: Syracuse University Press, 2014.

Atzili, Boaz. “State Weakness and “Vacuum of Power” in Lebanon”. Studies in Conflict & Terrorism. Cilt Nu. 33, Sayı. 8, 2010, 757-782.

Cammett, Melani. “Sectarian Politics and Social Welfare: Non-state Provision in Lebanon”, Melani Cammett ve Lauren M. MacLean (Ed.). The Politics of Non-State Social Welfare içinde. Ithaca ve Londra: Cornell University Press, 2014, 137-156.
 
Cammett, Melani. “Sectarianism and the Ambiguities of Welfare in Lebanon”. Current Anthropology. Cilt Nu. 56, Sayı. S11, Ekim 2015, 576-587.

Cammett, Melani. Compassionate Communalism: Welfare and Sectarianism in Lebanon. Ithaca ve Londra: Cornell University Press, 2014.

Hazbun, Waleed. “Assembling security in a ‘weak state:’ the contentious politics of plural governance in Lebanon since 2005”. Third World Quarterly. Cilt Nu. 37, Sayı. 6, 2016, 1053-1070.

Moussawi, İbrahim. “The Making of Lebanon’s Hezbollah”, Khaled Hroub (Ed.). Political Islam: Context versus Ideology içinde. Londra: Saqi Books, 2010, 210-230.

Rabil, Robert G. Religion, National Identity, and Confessional Politics in Lebanon: The Challenge of Islamism. New York: Palgrave Macmillan, 2011.

Salamey, Imad. The Government and Politics of Lebanon. Londra ve New York: Routledge, 2014.

Khatib, Lina. “How Hezbollah holds sway over the Lebanese state”. Chatham House, 2021.

Mansour, Renad ve Lina Khatib. “Where is the ‘state’ in Iraq and Lebanon? Power relations and social control”. Chatham House. Nisan 2021.

Kassab, Hanna Samir. Weak States in International Relations Theory The Cases of Armenia, St. Kitts and Nevis, Lebanon, and Cambodia. Palgrave: 2015

Barak O. Lebanon: Weak and Legitimate. In: State Expansion and Conflict: In and between Israel/Palestine and Lebanon. Cambridge University Press; 2017:45-59.

Nagle, John ve  Mary-Alice Clancy. Power-Sharing after Civil War: Thirty Years since Lebanon’s Taif Agreement. Routledge: 2021.

Traboulsi, Fawwaz. A History of Modern Lebanon. Pluto: 2012.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Güncel konu ve sorunlar hakkında, tarihi, sosyal ve kültürel boyutlarıyla birlikte bilgi ve fikir sahibi olma Güncel konu ve sorunlar hakkında, tarihi, sosyal ve kültürel boyutlarıyla birlikte bilgi ve fikir sahibi olma Uluslararası İlişkiler alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma, bunları kullanabilme Uluslararası İlişkiler alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma, bunları kullanabilme X
2 Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler kavramları, fikirleri ve verilerini, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık olay, gelişme ve konuları belirleme ve analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, olgu ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler kavramları, fikirleri ve verilerini, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık olay, gelişme ve konuları belirleme ve analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, olgu ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme Mesleki ve bilimsel etik davranış ilkelerinin bilincinde olma Mesleki ve bilimsel etik davranış ilkelerinin bilincinde olma X
3 Bilgi üretimi ve kullanımı ile bilgiye ulaşmada yöntem ve araştırma teknikleri konusunda beceri sahibi olma Bilgi üretimi ve kullanımı ile bilgiye ulaşmada yöntem ve araştırma teknikleri konusunda beceri sahibi olma X
4 Diplomatlık, ataşelik gibi uluslararası ilişkilerin kariyer alanlarında kendini geliştirme potansiyeline ve becerisine sahip olma Diplomatlık, ataşelik gibi uluslararası ilişkilerin kariyer alanlarında kendini geliştirme potansiyeline ve becerisine sahip olma X
5 Alana ilgi duyan ve ilgisiz dinleyici gruplarını, Uluslararası İlişkiler ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, konu ile ilgili problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilme Alana ilgi duyan ve ilgisiz dinleyici gruplarını, Uluslararası İlişkiler ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, konu ile ilgili problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilme Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme Türkçe’yi iyi kullanma, yazılı ve sözlü iletişimi iyi olup kendini doğru şekilde ifade edebilme ve empati yeteneğine sahip olma Türkçe’yi iyi kullanma, yazılı ve sözlü iletişimi iyi olup kendini doğru şekilde ifade edebilme ve empati yeteneğine sahip olma X
6 Uluslararası İlişkiler Lisans yeterlilikleri üzerine kurulan aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama Uluslararası İlişkiler Lisans yeterlilikleri üzerine kurulan aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama X
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
1
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 25
1. Ödev 25
2. Ödev 25
1. Performans Görevi (Seminer) 25
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 5 5
Ödev 2 15 30
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 151
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,04
dersAKTSKredisi 6