Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İleri Mikroekonomi: Ekonometrik Modelleme EKO 609 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi SAYIN SAN
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi SAYIN SAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Mikroekonomi teorisinin karmaşık yapısına odaklanarak öğrencilere gelişmiş ekonometri teknikleriyle ekonomik analiz yapma becerisi kazandırmaktır. Bu ders, bireysel ve firma düzeyinde alınan ekonomik kararların analizini içerirken, bu kararların modellenmesinde kullanılan kantitatif yöntemlerin uygulanmasını öğretir. Öğrenciler, mikroekonomik teoriyle ilişkili verilerin toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanmasında ekonometri araçlarını etkin bir şekilde kullanmayı öğrenir. Ayrıca, ekonomik problemlerin çözümüne yönelik olarak tahmin ve politika önerileri geliştirecek yetkinlik kazanacaklardır.

Dersin İçeriği

Mikroekonomik teorinin temel kavramları ve ekonometriyle ilişkilendirilmesi; bireysel karar alma teorileri, talep ve arz modelleri; tüketici ve üretici davranışlarının modellenmesi; mikroekonomik dengenin analizi. Ayrıca, ileri düzeyde regresyon analizleri, tahmin yöntemleri ve model seçimi üzerinde durulacaktır. Panel veri analizi, doğrusal olmayan modeller ve nedensellik analizleri de dersin önemli bölümlerindendir. Ekonomik verilerin toplanması, işlenmesi ve mikroekonomik analizde kullanılmasına yönelik uygulamalı projeler ve veri analiz yazılımı ile yapılan çalışmalar da müfredatın bir parçasını oluşturur.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Mikroekonomik teorileri analiz etme: Öğrenciler, mikroekonomik karar alma süreçlerini ve piyasa dinamiklerini ileri düzeyde analiz edebilecek. Anlatım, Ödev / Evde-Çöz Sınavlar, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı),
2 Ekonometri modelleme tekniklerini uygulama: Veriler üzerinde ekonometri tekniklerini kullanarak ekonomik analizler yapabilecek ve sonuçları yorumlayabilecekler. Anlatım, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), Ödev / Evde-Çöz Sınavlar,
3 Ekonomik tahmin ve politika önerileri geliştirme: Mikroekonomik analizler sonucu tahmin yapabilecek ve politika önerileri sunabilecekler. Anlatım, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), Ödev / Evde-Çöz Sınavlar,
4 Veri analiz yazılımlarında yetkinlik: Ekonomik veri analizi için kullanılan yazılımları etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanacaklar. Anlatım, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), Ödev / Evde-Çöz Sınavlar,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Temel ekonomik kavramlar: Arz ve Talep Perloff (2008)
2 Tüketici Teorisi Perloff (2008)
3 Tüketici Refahı ve Politika Analizi Perloff (2008)
4 Firmalar ve Üretim, Maliyet Analiz Perloff (2008)
5 Piyasalar: Tam Rekabet ve Monopol Perloff (2008)
6 Oligopol ve Monopolistik Piyasalar Perloff (2008)
7 Genel Denge ve Ekonomik Refah Perloff (2008)
8 Ara Sınav
9 Temel Ekonometrik Kavramlar ve STATA'nın tanıtımı Cameron ve Trivedi (2009)
10 Doğrusal Regresyon Modelleri ve Uygulamaları Cameron ve Trivedi (2009)
11 Doğrusal Regresyon Modelleri: Enstrümantal Değişken Cameron ve Trivedi (2009)
12 Panel veri analizi - 1 Cameron ve Trivedi (2009)
13 Panel veri analizi - 2 Cameron ve Trivedi (2009)
14 İkili Çıktı Modelleri Cameron ve Trivedi (2009)
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Microeconomics, Jeffrey M. Perloff (2008)

Microeconometrics using STATA, A. Colin Cameron & Pravin K. Trivedi (2009)

 

# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı
1 Mikroekonomik teorileri analiz etme: Öğrenciler, mikroekonomik karar alma süreçlerini ve piyasa dinamiklerini ileri düzeyde analiz edebilecek.
2 Ekonometri modelleme tekniklerini uygulama: Veriler üzerinde ekonometri tekniklerini kullanarak ekonomik analizler yapabilecek ve sonuçları yorumlayabilecekler.
3 Ekonomik tahmin ve politika önerileri geliştirme: Mikroekonomik analizler sonucu tahmin yapabilecek ve politika önerileri sunabilecekler.
4 Veri analiz yazılımlarında yetkinlik: Ekonomik veri analizi için kullanılan yazılımları etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanacaklar.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 18 18
Kısa Sınav 1 18 18
Ödev 2 24 48
Final 1 18 18
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6
Dersin AKTS Kredisi 6