Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bitirme Projesi II (Endüstriyel Seramik) SRM 406 8 0 + 2 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. HAYRETTİN CAVİT ÜNAL
Dersi Verenler Öğr.Gör. HAYRETTİN CAVİT ÜNAL,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı Lisans eğitimi sürecindeki tüm bilgileri kullanarak endüstriyel seramik alanında araştırma ve proje yaparak uzmanlaşması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Tasarım süreçlerinin planlanması, uygulanması ve değerlendirmesinin yapılması, proje konusu olan bilgilerin dosya formatında tamamlanıp uygulamanın rapor olarak sunulması dersin içeriğini oluşturur.
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yedinci dönem tasarlanmış olan yemek takımın şablon şekillendirme yöntemi incelenerek iki uygulaması yapılır. Tartışma, Grupla Çalışma, Deney ve Laboratuvar,
2 Döküm yöntemiyle şekillenecek model ve kalıplar yapılır. Tartışma, Grupla Çalışma, Deney ve Laboratuvar,
3 Masif şekillendirme incelenir ve modelleri yapılır. Grupla Çalışma, Gösterip Yaptırma,
4 Teksir kalıbı incelenir ve bir kalıbın teksir kalıbı yapılır. Tartışma, Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
5 Kalıplardan yarı mamul alınır ve sırlı pişirilerek ürün elde edilir. Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
6 Tasarlanmış özgün yemek takımı sırlı pişmiş olarak ve bitirme raporu ile birlikte bitirme jürisinde sözlü savunma ile sunulur. Deney ve Laboratuvar, Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Proje dosyası ve deneysel uygulamaların değerlendirilmesi.
2 Deneysel hataların çözümlenmesi.
3 Uygulama çalışmasının son planlanmasının yapılması.
4 Araştırma ve bilgilerin dosya formatında tamamlanması.
5 Değerlendirme.
6 Sır denemelerinin yapılması.
7 Dekor araştırmasının yapılması.
8 Uygulama çalışması.
9 Bisküvi pişirim (İlk pişirim)
10 Rapor - İlk pişirim vize sınavı.
11 Sırlı pişirim.
12 Dekorlu pişirim.
13 Pişirim aşamalarının tamamlanması.
14 Sunum dosyası tamamlanır.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları TANIŞAN H.Hüseyin - Doç.Dr. METE Zeliha, Seramik Teknolojisi ve Uygulaması, Cilt 1, İzmir, 1986
ARCASOY Ateş, Seramik Teknolojisi, Marmara Üniversitesi, İstanbul
GENÇ Soner, Artistik Seramik Sırları, İstanbul, 2013
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Güzel sanatlar alandaki kavramları, fikirleri ve verileri bilir, değerlendirir ve analiz eder; alanı ile ilgili araştırma, tasarım ve uygulamalar yapar.
2 Alanı ile ilgili problemleri uygun analitik yöntemler ile saptar, tanımlar ve çözme becerisi kazanır.
3 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
4 Alanının gerektirdiği düzeyde seramik üretiminde kullanılan ekipman, makina- teçhizat ve donanımı bilir ve bu konudaki yenilikleri takip edebilme yetisi kazanır.
5 Seramik üretimi alanındaki her türlü teorik bilgiye ulaşır, elde ettiği bilgileri yorumlar ve zamanı etkin kullanarak uygular.
6 Bireysel olarak alanındaki kişi ve gruplarla, mesleki gelişimine yönelik çalışmalarda; farklılıklara saygılı, topluma duyarlı ve etkin bir biçimde görev alır.
7 Alanı ile ilgili özgün çalışmaları toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir.
8 Alanındaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
9 Yaşam boyu öğrenmenin bilincinde; evrensel boyutlarda güncel gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek eleştirel düşünce yetisini geliştirir ve kendini sürekli yeniler.
10 Mesleği ile ilgili estetik değerlerin farkındadır, her türlü kavramı sanatsal olarak yorumlayıp eserler ortaya koyar ve mesleki-etik değerlere uygun hareket eder.
11 İş güvenliği ve çevre koruma konusunda yeterli bilgi ve bilince sahip olur.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
1 Yedinci dönem tasarlanmış olan yemek takımın şablon şekillendirme yöntemi incelenerek iki uygulaması yapılır.
2 Döküm yöntemiyle şekillenecek model ve kalıplar yapılır.
3 Masif şekillendirme incelenir ve modelleri yapılır.
4 Teksir kalıbı incelenir ve bir kalıbın teksir kalıbı yapılır.
5 Kalıplardan yarı mamul alınır ve sırlı pişirilerek ürün elde edilir.
6 Tasarlanmış özgün yemek takımı sırlı pişmiş olarak ve bitirme raporu ile birlikte bitirme jürisinde sözlü savunma ile sunulur. 5 3 4 4 4
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 5 80
Ödev 1 3 3
Performans Görevi (Uygulama) 1 8 8
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
dersAKTSKredisi 5