Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bitirme Projesi I (Endüstriyel Seramik) | SRM 405 | 7 | 0 + 2 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. HAYRETTİN CAVİT ÜNAL |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. HAYRETTİN CAVİT ÜNAL, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Seramik-Porselen mutfak eşyasında üretim tekniklerinin yapım aşamasının araştırılması özgün tasarım çalışması ve uygulmasının yapılması amaçlanır. |
Dersin İçeriği | Proje çalışması yapılacak araştırmanın konsept belirlemesi. Konu ile ilgili yazılı ve görsel kaynak araştırmaları. Eskiz ve teknik çizimlerin çözümlenmesi. Uygulama kontol çizelgesinin hazırlanması, referans denemelerin yapılması, dönemlik dersin içeriğini oluşturur. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Proje dersinde uygulaması yapılacak özgün yemek takımı tasarlamak. | Grupla Çalışma, Eğitsel Oyun, Bireysel Çalışma, | |
2 | Tasarım ilkelerini inceler ve rotasyon ürünlerin teknik resmini çizmek. | Anlatım, Tartışma, Grupla Çalışma, | |
3 | Rotasyon üretimde küçülme hesaplarını yapmak. | Anlatım, Tartışma, | |
4 | Tasarlanan yemek takımının en az dört modelini yapmak. | Grupla Çalışma, Deney ve Laboratuvar, Tartışma, | |
5 | Yapmış olduğu modellerin kalıplarını hazırlamak. | Anlatım, Gezi / Gözlem, | |
6 | Kalıplardan yarı mamul alır ve pişirerek ürün elde etmek. | Gezi / Gözlem, Gözlem, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ders içeriğinin incelenmesi, uygulama konularının belirlenmesi.(Yemek takımı- Çay takımı) | |
2 | Her öğrenci yapacağı tasarım doğrultusunda proses sürecini belirler. | |
3 | Projede kullanacağı hammaddelerin yazılı ve görsel araştırmasını yapar. Bu doğrultuda eskiz çalışmasını yaparak proje sunum taslağını hazırlar. ası yapar. | |
4 | Proje konusunu tam olarak belirler. | |
5 | Eskiz çalışmaları değerlendirilir. | |
6 | Proje taslak planı oluşturulur. Bu plan doğrultusunda dosya ve uygulama süreçleri belirlenir. | |
7 | Kullanılacak hammaddeler seçilir. | |
8 | Hammaddelerin temini sağlanır. | |
9 | Proje çalışması ve uygulamalar kontrol edilir. | |
10 | Değerlendirme yapılır. | |
11 | Projenin deneme şekillendirilmesi yapılır. | |
12 | Şekillendirme çalışmasına devam edilir. | |
13 | Oluşabilecek sorunlar çözümlenmiş olur. | |
14 | Dosya ve çalışmaların değerlendirmesi yapılır. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | TANIŞAN H.Hüseyin - Doç.Dr. METE Zeliha, Seramik Teknolojisi ve Uygulaması, Cilt 1, İzmir, 1986 ARCASOY Ateş, Seramik Teknolojisi, Marmara Üniversitesi, İstanbul GENÇ Soner, Artistik Seramik Sırları, İstanbul, 2013 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Sanat ve tasarım ile ilgili; estetik, sanat tarihi ve kültürü, araştırma yöntemleri, sanatsal eleştiri yöntemleri, gerekli yasal düzenlemeler, disiplinler arası etkileşim ve sanatsal etik konularında teorik ve uygulamalı her türlü yeterli altyapıya sahip olur. | X | |||||
2 | Alanı ile ilgili problemleri uygun analitik yöntemler ile saptar, tanımlar ve çözme becerisi kazanır. | X | |||||
3 | Güzel sanatlar alandaki kavramları, fikirleri ve verileri bilir, değerlendirir ve analiz eder; kendi alanı ile konuları ele alıp kanıta dayalı araştırmalar ile tasarım ve uygulamalar yapar. | X | |||||
4 | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte , üretim ve sunum yapmak için gerekli her türlü ekipman, makina- techizat ve donanımı kullanır bu konudaki yenilikleri takip edebilme becerisi kazanır. | X | |||||
5 | Sanatsal ve endüstriyel alanda her türlü bilgiye ulaşır ve elde ettiği bilgileri yorumlar. | X | |||||
6 | Bireysel olarak alanındaki kişi ve gruplarla, mesleki gelişimine yönelik çalışmaları planlayıp yönetir, disiplinler arası gruplarla sorumluluk alarak takım çalışması ortaya koyup yürütür, yapılan tasarım ve eserleri toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir. | X | |||||
7 | Sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim kurma becerisi kazanır, sorunlar ile ilgili çözümler önerir ve alanındaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur. | X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin bilincinde; evrensel boyutlarda güncel gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek kendini sürekli yeniler. | X | |||||
9 | Mesleği ile ilgili estetik değerlerin farkındadır, her türlü kavramı sanatsal olarak yorumlayıp eserler ortaya koyar ve mesleki-etik sorumluluk bilinci elde eder. | X | |||||
10 | İş güvenliği ve çevre koruma konusunda yeterli bilgi ve bilince sahip olur; Sanat ve tasarım uygulamaların hukuksal sonuçları değerlendirir. | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Proje dersinde uygulaması yapılacak özgün yemek takımı tasarlamak. | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | ||
2 | Tasarım ilkelerini inceler ve rotasyon ürünlerin teknik resmini çizmek. | ||||||||||
3 | Rotasyon üretimde küçülme hesaplarını yapmak. | ||||||||||
4 | Tasarlanan yemek takımının en az dört modelini yapmak. | ||||||||||
5 | Yapmış olduğu modellerin kalıplarını hazırlamak. | ||||||||||
6 | Kalıplardan yarı mamul alır ve pişirerek ürün elde etmek. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Proje / Tasarım | 30 |
1. Kısa Sınav | 30 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 12 | 3 | 36 |
Final | 1 | 3 | 3 |
Ödev | 1 | 8 | 8 |
Proje / Tasarım | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 114 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,56 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |