Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Üretim ve Pazarlama ADA 253 3 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. KAMİL TAŞKIN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Genel Eğitim
Dersin Amacı İşletmeler de üretim ve pazarlama temel fonksiyonlardandır, bu sebeple işletmelerde üretim ve pazarlama kavramları, fonksiyonları ve türlerinin anlaşılması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Üretim yönetiminde temel kavramlar, Üretim sistemi ve elemanları, Üretimde yönetim ve temel fonksiyonlar, Üretimde teknoloji seçimi, Üretimde lojistik, Üretimde kalite kontrol, Üretimde verimlilik, Pazarlamada temel kavramlar ve tarihsel gelişim, Pazar türleri, Pazarlama karması elemanları, Pazarlamada strateji seçimi, Tüketici davranışı ve korunması, Uluslararası pazarlama, Örnek Olaylar
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Üretim Yönetiminde Temel Kavramları Açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar,
2 Üretim Sistemi ve Elemanlarını Tanımlar Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
3 Üretimde Yönetimde Tahminleme Yöntemlerini Bilir Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
4 İleri Üretim Tekniklerini Anlatır Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, Doğru Yanlış Testleri,
5 Tedarik Zincirini Açıklar Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
6 Üretimde Kalite Kontrolü ve Problem Çözme Tekniklerini Anlatır Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
7 Üretimde Verimliliği Tanımlar Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
8 Pazarlamada Temel Kavramlar ve Tarihsel Gelişimini Açıklar Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
9 Pazar Türlerini Tanımlar Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
10 Pazarlama Karması Elemanlarını Açıklar Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
11 Pazarlamada Strateji Seçimini Açıklar Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
12 Tüketici Davranışı ve Korunmasını Anlatır Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
13 Uluslararası Pazarlamayı Anlatır Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
14 Örnek Olayları Açıklar Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar
2 Üretim Sistemi ve Elemanları
3 Üretimde Tahminleme
4 İleri Üretim Teknikleri
5 Tedarik Zinciri Yönetimi
6 Üretimde Kalite Kontrol ve Problem Çözme Teknikleri
7 Üretimde Verimlilik
8 Pazarlamada Temel Kavramlar ve Tarihsel Gelişim
9 Pazar Türleri
10 Pazarlama Karması Elemanları
11 Pazarlamada Strateji Seçimi
12 Tüketici Davranışı ve Korunması
13 Uluslararası Pazarlama
14 Örnek Olaylar
Kaynaklar
Ders Notu “Üretim ve Pazarlama” Adapazarı Meslek Yüksekokulu e-kitabı
Ders Kaynakları 1. Prof.Dr.Sevinç ÜRETEN, Üretim/İşlemler Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara ,2006
2. Prof.Dr.Mete DOĞRUER, Üretim Organizasyonu ve Yönetimi, Alfa Yayınları, 2005
3. Prof.Dr.Bülent KOBU, Üretim Yönetimi, 1999
4. Prof.Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU, Öğr.Gör.Dr.E. Asuman ATİLLA, Öğr.Gör. Meral BEKTAŞ, İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2012
5. Prof.Dr.Ömer DİNÇER, Doç.Dr. Yahya FİDAN, İşletme Yönetimine Giriş, Alfa Yayınları, 2009
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
16 Acil durum ve afet olayları için problem kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
17 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistemin parçası olma, yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
18 Acil durum ve afet olaylarına müdahale operasyonlarına hazırlık, tatbikat, modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında bilgi
19 Zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarında gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
20 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
21 Çalışmaların süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
22 Risk yönetimi ve kriz yönetimi aşamalarında verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
23 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
24 Acil durum ve afet yönetimi alanında gerekli duyarlılığa sahip olma ve bu alanlarda öncü olabilme
25 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
26 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
27 Alanda uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi
28 lanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
29 Alan ile ilgili uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
30 Risk yönetimi, tehlike analizi ve olay yeri yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
31 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; saha ve masa başı uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
32 Saha uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve sahaya yansıyan sorunları hakkında bilgi; çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
33 Alanında elde ettiği bilgileri raporlama ve sunma becerisine sahip olabilme
34 Beklenmedik acil durumlar karşısında problemi tanımlama, gerekli birimlerle koordinasyonu sağlama, sorunu ivedilikle çözebilme ve olası diğer sorunlara karşı önlem alabilme
35 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olabilme
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24 PÇ 25 PÇ 26 PÇ 27 PÇ 28 PÇ 29 PÇ 30 PÇ 31 PÇ 32 PÇ 33 PÇ 34 PÇ 35
1 Üretim Yönetiminde Temel Kavramları Açıklar
2 Üretim Sistemi ve Elemanlarını Tanımlar
3 Üretimde Yönetimde Tahminleme Yöntemlerini Bilir
4 İleri Üretim Tekniklerini Anlatır
5 Tedarik Zincirini Açıklar
6 Üretimde Kalite Kontrolü ve Problem Çözme Tekniklerini Anlatır
7 Üretimde Verimliliği Tanımlar
8 Pazarlamada Temel Kavramlar ve Tarihsel Gelişimini Açıklar
9 Pazar Türlerini Tanımlar
10 Pazarlama Karması Elemanlarını Açıklar
11 Pazarlamada Strateji Seçimini Açıklar
12 Tüketici Davranışı ve Korunmasını Anlatır
13 Uluslararası Pazarlamayı Anlatır
14 Örnek Olayları Açıklar
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Kısa Sınav 50
2. Kısa Sınav 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 20
1. Final 80
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 7 7
Kısa Sınav 2 12 24
Ödev 1 15 15
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 136
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,44
Dersin AKTS Kredisi 5