Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Proses Uygulamaları | GDM 606 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AHMET AYAR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bir gıda işletmesinin tasarlanması, var olan bir prosese ilave ya da çıkarma işlemlerinin uygulanması, proses akış şemasının oluşturulması, prosesin yenilenmesi ve onarılması ile ilgili tasarımların öğrenciler tarafından kavranmasını sağlamak. |
Dersin İçeriği | Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları; Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; Proses akış şemaları, Dizayn çeşitleri, İşletme yerleşim planı ve binalar; Proses ve tesis tasarımında mali analiz, Üretim maliyeti ve karlılık; Gıda proses tasarımı; Gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri; Bilgisayar destekli gıda işletmesi tasarımı. Proses kalitesi ve kontrolu |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Proses ve tasarım tanımlarını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | Gıda üretimi ve tesis tasarımını birlikte değerlendirir ve yapar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney ve Laboratuvar, | |
3 | Çeşitli gıdaların üretimine ait akış şemaları tasarlar | Anlatım, Soru-Cevap, Grupla Çalışma, | |
4 | Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş sürecini kavrar ve uygular | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | |
5 | GMP, ISO ve HACCP sistemlerini kavrar ve proseslere uygulamalarını gerçekleştirir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | |
6 | Seçeceği bir ürün ile ilgili olarak üretim akış şeması tasarlar ve uygular | Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Proses ve tasarım kavramları; Proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları | |
2 | Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; Proses akış şemaları, Dizayn çeşitleri, İşletme yerleşim planı ve binalar, Proses ve tesis tasarımında mali analiz, Üretim maliyeti ve karlılık | |
3 | Gıda proses tasarımı; Gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri, Bilgisayar destekli gıda işletme tasarımı | |
4 | Gıda fabrikası tasarımı; Yerleşim, Ürün proses ilişkisi, Gıda hijyeni, fabrika güvenliği, Gıda depolanması, sistem değişkenliği | |
5 | Fabrikaların sürekli düzenlenmesi; Fabrika revizyonu, genişletilmesi, hareketli gıda tesisleri, Geliştirilmiş gıda tesisleri | |
6 | İyi üretim Uygulamaları (GMP); GMP, ISO ve HACCP sistemleri ve uygulamaları | |
7 | Gıda tesis ekonomileri; Gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmeler | |
8 | Makine malzemeleri, boyutları ve maliyetler; Metaller, çelik, alüminyum, bakır, diğer metaller, plastikler, cam ve seramikler, ahşap malzemeler | |
9 | Makine üretimleri ve montajı; Genel proses makinaları, uygun mühendislik, makine montajında dikkat edilecekler | |
10 | Makinaların hijyenik tasarımı; Hijyenik standartlar ve kurallar, tesisatın temizlenmesi | |
11 | Gıda makinaları seçimi; Tesis inşaatı özellikleri, makine boyut ve ağırlığı, temizleme olanakları, bakım özellikleri, yedek parça standartları, mukavemet ve dayanıklılığı | |
12 | Tasarımın sonuçlanması; Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş | |
13 | Tasarımın sonuçlanması; Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş | |
14 | Yıl Sonu Ders Değerlendirmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | ||||||
7 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
8 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Proses ve tasarım tanımlarını kavrar | ||||||||
2 | Gıda üretimi ve tesis tasarımını birlikte değerlendirir ve yapar | ||||||||
3 | Çeşitli gıdaların üretimine ait akış şemaları tasarlar | ||||||||
4 | Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş sürecini kavrar ve uygular | ||||||||
5 | GMP, ISO ve HACCP sistemlerini kavrar ve proseslere uygulamalarını gerçekleştirir | ||||||||
6 | Seçeceği bir ürün ile ilgili olarak üretim akış şeması tasarlar ve uygular |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
1. Proje / Tasarım | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ödev | 1 | 20 | 20 |
Proje / Tasarım | 1 | 20 | 20 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 146 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |