Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Genel İşletme MYO 247 3 2 + 0 2 3
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SABİHA SEVİNÇ ALTAŞ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

İşletme yönetiminin temel kavramlarını açıklamak, işletmenin seçimi ve kuruluşu hakkında bilgi vermek ve işletme fonksiyonlarını detaylı bir şekilde açıklamaktır.

Dersin İçeriği

İşletme Biliminin Kapsamı, işletme ekonomisi ile ilgili kavramlar, işletmenin tanımı ve özellikleri, işletmelerin sınıflandırılması, işletme birlikleri, işletme fonksiyonları, yönetim, üretim, pazarlama, finans, insan kaynakları yönetimi işlevi ve işletmelerin kuruluşu.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İşletmeyi çevresiyle birlikte var oluş(kuruluş) nedenini anlar Anlatım, Soru-Cevap, Çoktan Seçmeli Testler,
2 İşletmelerin anlaşma, birleşme, bütünleşme ve işbirliği şekillerini açıklayabilecektir. Anlatım, Soru-Cevap, Çoktan Seçmeli Testler,
3 İşletmelerin işlevlerini (fonksiyonlarını),birbirleriyle olan ilişkilerini ve bir bütün olarak işleyişini kavrayabilecektir. Anlatım, Soru-Cevap, Çoktan Seçmeli Testler,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 İşletmenin temel kavramları (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
2 İşletmenin kuruluş yerinin seçilmesi (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
3 İşletmenin kuruluşu (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
4 İşletmenin Fonksiyonları (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
5 İşletmenin Fonksiyonları (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
6 İşletmenin yönetim işlevi. İyi bir yöneticinin özellikleri nelerdir? Vaka çalışmaları. (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
7 şletmenin insan kaynakları fonksiyonu. İşletmeler için bir kaynak olarak insanların önemi nedir? Mevcut iş hayatından örnekler. (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
8 İşletmenin üretim fonksiyonu. Ne-nasıl üretilecek? Üretilen ürünün niteliğini belirlemede karar verici kimdir? Örnek incelemeler. (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
9 Yıl içi sınavı (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
10 İşletmenin pazarlama işlevi. İşletmeler neden pazarlamaya ihtiyaç duyar? (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
11 İşletmenin muhasebe ve finans işlevi. İşletmeler için paranın önemi nedir? Muhasebenin ürettiği bilgiler işletmeler için ne anlama geliyor? (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
12 İşletmelerin Hukuki Yapısı (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
13 Vaka analizleri-Güncel Olaylar. (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
14 Vaka analizleri-Güncel Olaylar. (1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi
Kaynaklar
Ders Notu

Ders notları, powerpoint sunuları.

 

Ders Kaynakları

(1) İsmet MUCUK,Modern İşletmecilik, Türkmen Kitabevi

(2) Salih GÜNEY, Temel ve Genel İşletme, Nobel Akademik Yayıncılık

(3)Prof.Dr.M.Şerif ŞİMŞEK, Prof.Dr.Adnan Çelik, Genel İşletme, Seçkin Yayıncılık

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11 Tıbbi laboratuvar ortamını ve işleyişini bilir.
12 Tıbbi laboratuvara gelen numuneleri; kabul etme, analiz etme, raporlama ve sonuçları iletme işlemlerini tanımlar ve yapar.
13 Laboratuvar hijyeni, güvenliği ve atık yönetimini açıklar.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
1 İşletmeyi çevresiyle birlikte var oluş(kuruluş) nedenini anlar
2 İşletmelerin anlaşma, birleşme, bütünleşme ve işbirliği şekillerini açıklayabilecektir.
3 İşletmelerin işlevlerini (fonksiyonlarını),birbirleriyle olan ilişkilerini ve bir bütün olarak işleyişini kavrayabilecektir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Kısa Sınav 15
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 15
1. Ara Sınav 60
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final 1 1 1
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Kısa Sınav 2 2 4
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,44
Dersin AKTS Kredisi 3