Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Innovatıon and New Product Develop. ISL 344 6 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Arş.Gör.Yusuf ARSLAN
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu dersin amacı lisans seviyesindeki öğrencilerin yeni ürün geliştirme sürecine ilişkin kavramsal ve uygulamaya yönelik bilgilerini zenginleştirmektir. Yeni ürün fikrinin yaratılmasından ürünün üretilip pazara sunulmasına kadar olan bütün aşamalar ele alınmakta ve yeni ürün geliştirme süreci boyunca kullanılan teknikler hakkında bilgiler verilmektedir.
Dersin İçeriği
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yeni ürün konusundaki temel kavramları değerlendirebilme Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma,
2 Yeni ürün geliştirme sürecini farklı boyutlarla ele alıp yorumlayabilme Anlatım, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Rol Oynama,
3 Yeni ürün geliştirme sürecine etki eden sosyo-kültürel faktörleri irdeler Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama,
4 Yeni ürün geliştirme süreci ile ilgili farklı stratejileri analiz edebilme Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme,
5 Yeni ürün geliştirme ile sağlanan değer yaratımını irdeler. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme,
6 Yeni ürünün başarısızlık nedenlerine ilişkin öneriler getirir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Yeni ürün kavramı ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
2 Yeni Ürünün önemi ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
3 İşletmeleri yeni ürün geliştirmeye iten nedenler ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
4 Yeni ürün geliştirme sürecine ilişkin temel kavramlar ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
5 Yeni ürün geliştirme sürecine etki eden faktörler ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
6 Yeni ürün fikirlerinin oluşturulması ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
7 Fikirlerin gözden geçirilmesi ve süzülmesi ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
8 Kavram geliştirme ve iç test ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
9 Ara Sınav
10 Pazar analizi ve ekonomik analiz ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
11 Prototip ürün ve pazar testi ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
12 Ürünün pazara sunulması ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
13 Yeni ürün ile sağlanan değer yaratımı ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
14 Yeni ürün başarısızlık nedenleri ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
Kaynaklar
Ders Notu ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication
Ders Kaynakları THOMAS Robert J. (1993), New Product Development: Managing and Forecasting for Strategic Success
KUMAR Sameer and Promma Phrommathed (2005), New Product Development: An Empirical Study of the Effects of Innovation Strategy, Organizational Learning and Market Conditions, Springer
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Disiplinindeki temel kavramları ve kuramları bilir. X
2 Disiplinindeki sorunları analiz edip bu sorunlara çözüm önerileri sunacak analitik düşünme becerilerine sahiptir. X
3 Girişimci kişilik özelliklerini tanır ve girişimci kişilik özelliklerini geliştirme fırsatlarını izler. X
4 Girişimci ve iç girişimci davranışları tanır, bu davranışları iş fırsatlarını değerlendirmede ve görev yaptığı kurumlarda yeniliği teşvik etmede sergileyebilir. X
5 Bilgi teknolojisinin kavramsal bilgisine ve pratik uygulamalarına hâkimdir. X
6 Alanına yönelik bilgi teknolojilerini kullanabilir. X
7 Meslek yaşamında insanların ve ekonomilerin gelişimini ve çevrenin iyileştirilmesini sağlayan faaliyetleri tasarlayabilir. X
8 İş yaşamında etik sorunların ve bu sorunların toplumsal ve kurumsal etkilerinin farkında olur. X
9 Sorun çözme süreçlerinde etik sorumluluklarını bilir ve bu süreçlerde etik ilkelere riayet eder.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
1 Yeni ürün konusundaki temel kavramları değerlendirebilme
2 Yeni ürün geliştirme sürecini farklı boyutlarla ele alıp yorumlayabilme
3 Yeni ürün geliştirme sürecine etki eden sosyo-kültürel faktörleri irdeler
4 Yeni ürün geliştirme süreci ile ilgili farklı stratejileri analiz edebilme
5 Yeni ürün geliştirme ile sağlanan değer yaratımını irdeler.
6 Yeni ürünün başarısızlık nedenlerine ilişkin öneriler getirir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
1. Kısa Sınav 5
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 5
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 2 15 30
Ödev 1 10 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 134
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,36
Dersin AKTS Kredisi 5