Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Biyoteknoloji II | BYK 645 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | Biyoteknoloji I dersinin alınması tavsiye edillir. |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi SEMRA YILMAZER KESKİN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Dersin temel hedefi, Biyoteknoloji ve biyoteknolojik prosesler hakkında öğrencilerin bilgi seviyelerinin artırılması amaçlanmıştır. |
Dersin İçeriği | Biyoteknoloji ve biyoteknolojik prosesler, biyotransformasyonlar, enzim üretimi, çevre biyoteknolojisi, gıda biyoteknolojisi, tarım biyoteknolojisi, mikrobiyal liçing ve biyoteknoloji alanında literatür çalışmaları. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Öğrenciler biyoteknoloji ve biyoteknolojik prosesleri öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), |
2 | Öğrenciler enzim üretimi hakkında bilgi sahibi olur. | Soru-Cevap, Anlatım, | |
3 | Öğrenci biyotransformasyonları anlar. | Soru-Cevap, Anlatım, | |
4 | Öğrenci çevre biyoteknolojisi hakkında yorum yapabilir. | Soru-Cevap, Anlatım, | |
5 | Öğrenci gıda biyoteknolojisi hakkında bilgi edinir. | Soru-Cevap, Anlatım, | |
6 | Öğrenci tarım biyoteknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. | Soru-Cevap, Anlatım, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Biyoteknoloji ve biyoteknolojik prosesler | [1] |
2 | Biyotransformasyonlar | [1], [2] |
3 | Biyotransformasyonlar | [1], [2] |
4 | Enzim üretimi | [1], [2] |
5 | Enzim üretimi | [1], [2] |
6 | Çevre biyoteknolojisi | [1], [2] |
7 | Çevre biyoteknolojisi | [1], [2] |
8 | Gıda Biyoteknolojisi | [1], [2] |
9 | Arasınav | |
10 | Gıda Biyoteknolojisi | [1], [2] |
11 | Tarım Biyoteknolojisi | [1], [2] |
12 | Aşı ve Aşının Biyoteknolojideki Yeri | [1], [2] |
13 | Biyoteknoloji alanında literatür çalışmaları | [1], [2], [3] |
14 | Biyoteknoloji alanında literatür çalışmaları | [1], [2], [3] |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1] Telefoncu A. (1995), Biyoteknolloji, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir, Türkiye |
Ders Kaynakları | [2] Delweg H. (1987). Biotechnologie, Springer, Berlin, Germany. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | ||||||
7 | Biyokimya alanındaki lisans ve yüksek lisans düzeyindeki yeterliliklerini temel alarak, iş ve laboratuvar güvenliği yanında çevre koruma bilincine sahip olur. Aynı ya da farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir, analiz eder ve yorumlar. | ||||||
8 | Biyokimya Bilim dalı için gerekli modern cihazlar ve metotlar hakkında uygulamalı ve teorik bilgilere sahip olup bu yöntemlerle akademik düzeyde kimya deneyleri gerçekleştirir. Elde edilen sonuçları ve karşılaşılan sorunları gözlemleyip, çözüm yolları bulabilme yeteneğini kazanmış kimya doktoru unvanına sahip uzman kimyager ve akademisyen olur. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Öğrenciler biyoteknoloji ve biyoteknolojik prosesleri öğrenir. | ||||||||
2 | Öğrenciler enzim üretimi hakkında bilgi sahibi olur. | ||||||||
3 | Öğrenci biyotransformasyonları anlar. | ||||||||
4 | Öğrenci çevre biyoteknolojisi hakkında yorum yapabilir. | ||||||||
5 | Öğrenci gıda biyoteknolojisi hakkında bilgi edinir. | ||||||||
6 | Öğrenci tarım biyoteknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 151 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,04 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |