Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sindirim Sistemi Metabolizması | FZL 614 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. CAHİT BAĞCI |
Dersi Verenler | Prof.Dr. CAHİT BAĞCI, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrencilerin mide-barsak kanalının motor işlevi; sindirim kanalında sekresyon; sindirim ve emilim; gastrointestinal sistem hormonları incelenecektir. Ayrıca karbonhidrat, yağ, protein metabolizması, ısı regülasyonu, ateş, basal metabolizma, beslenmenin regülasyonu, açlık-tokluk, obesite ile ilgili genel ve özel bilgileri edinmeleri amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu derste mide-barsak kanalının motor işlevi; sindirim kanalında sekresyon; sindirim ve emilim; gastrointestinal sistem hormonları incelenecektir. Ayrıca karbonhidrat, yağ, protein metabolizması, ısı regülasyonu, ateş, basal metabolizma, beslenmenin regülasyonu, açlık-tokluk, obesite konuları ele alınacaktır. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Mide-barsak kanalının motor işlevini kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Besinlerin sindirim kanalında taşınmasını kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | Doğru Yanlış Testleri, |
3 | Sindirim ve emilimi kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Gastrointestinal sistem hormonlarını kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
5 | Karbonhidrat metabolizmasını kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
6 | Yağ metabolizmasını kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
7 | Protein metabolizmasını kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
8 | Isı regülasyonunu kavrayabilir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
9 | Sıcaklığın düzenlenmesi ve ateşi kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
10 | Basal metabolizmayı kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
11 | Beslenmenin regülasyonunu kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
12 | Açlık konusunu öğrenebilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
13 | Tokluk konusunu öğrenebilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
14 | Obesiteyi kavrayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mide-barsak kanalının motor işlevi | |
2 | Besinlerin sindirim kanalında taşınması | |
3 | Sindirim ve Emilim | |
4 | Gastrointestinal sistem hormonları | |
5 | Karbonhidrat metabolizması | |
6 | Yağ metabolizması | |
7 | Protein metabolizması | |
8 | Isı regülasyonu | |
9 | Sıcaklığın düzenlenmesi ve ateş | |
10 | Basal metabolizma | |
11 | Beslenmenin regülasyonu | |
12 | Açlık | |
13 | Tokluk | |
14 | Obesite |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Gastrointestinal Physiology: Mosby Physiology Monograph Series. 8e. |
Ders Kaynakları | Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology. John E. Hall (Author) Ganong´s Review of Medical Physiology, 24th Edition (LANGE Basic Science) by Kim E. Barrett, Susan M. Barman, Scott Boitano and Heddwen Brooks. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Fizyoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgi teknolojileri, teknik ekipman ve alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibi olmak. | ||||||
2 | Bireysel olarak veya araştırma grupları içinde bilimsel projelere dâhil olma ve sorumluluk alma özgüvenini edinmek | ||||||
3 | Fizyoloji alanında sahip olduğu bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlamak, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapmak ve çözüm önerileri getirmek. | ||||||
4 | En az bir yabancı dilde araştırma yapabilecek düzeye sahip olmak. | ||||||
5 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, çevresel, bilimsel ve etik değerleri gözetmek | ||||||
6 | Yüksek lisans eğitimi sırasında kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanıyla ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirlemek ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılmak. | ||||||
7 | Fizyoloji alanında uygulanan teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmak. | ||||||
8 | Fizyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşacağı öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilmek ve sorumluluk alarak çözüm üretebilmek. | ||||||
9 | Bilimsel araştırmanın hazırlanma ve uygulama süreçlerine katılarak deneyim sahibi olmak. | ||||||
10 | Programda fizyoloji ile ilişkili konularında edindiği temel bilgileri yazılı, sözlü ve görsel olarak ulusal ve uluslararası düzeyde etkin bir şekilde ifade edebilmek. | ||||||
11 | Fizyoloji alanı ile ilgili çalışmalarda kullanılan laboratuvar yöntemlerini uygulayabilmek | ||||||
12 | Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslararası ortamlarda yazılı ya da sözlü olarak sunabilmek. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Mide-barsak kanalının motor işlevini kavrayabilir. | ||||||||||||
2 | Besinlerin sindirim kanalında taşınmasını kavrayabilir. | ||||||||||||
3 | Sindirim ve emilimi kavrayabilir. | ||||||||||||
4 | Gastrointestinal sistem hormonlarını kavrayabilir. | ||||||||||||
5 | Karbonhidrat metabolizmasını kavrayabilir. | ||||||||||||
6 | Yağ metabolizmasını kavrayabilir. | ||||||||||||
7 | Protein metabolizmasını kavrayabilir. | ||||||||||||
8 | Isı regülasyonunu kavrayabilir | ||||||||||||
9 | Sıcaklığın düzenlenmesi ve ateşi kavrayabilir. | ||||||||||||
10 | Basal metabolizmayı kavrayabilir. | ||||||||||||
11 | Beslenmenin regülasyonunu kavrayabilir. | ||||||||||||
12 | Açlık konusunu öğrenebilir. | ||||||||||||
13 | Tokluk konusunu öğrenebilir. | ||||||||||||
14 | Obesiteyi kavrayabilir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 30 |
1. Final | 70 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 5 | 80 |
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü | 138 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,52 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |