Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Isıl Olmayan Gıda İşleme Teknolojileri | GDM 527 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ ÖZDEMİR |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ ÖZDEMİR, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Geleneksel gıda işleme yöntemlerine alternatif olabilecek teknolojilerin çalışma mekanizmaları, temel prensipleri, gıda muhafaza ve ürün geliştirme açısından etkileri üzerine bilgi ve yetkinlikleri arttırmak |
Dersin İçeriği | Yenilikçi gıda işleme teknolojilerine giriş, yüksek hidrostatik basınç teknolojisi, vurgulu elektrik alanı, ultrasonikasyon, Ultraviyole ışınlama, gama ışınlama, plasma teknolojisi, ozonlama, kombine prosesler ve engel teknolojisi |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Yenilikçi ısıl olmayan gıda proseslerinin temel kavramlarını ve kuramsal temellerini tanımlar. | Anlatım, | Sözlü Sınavlar, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), |
2 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin proses parametreleriyle işlem etkinliğini ilişkilendirir. | Tartışma, Örnek Olay, | Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), |
3 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin farklı uygulama alanlarını açıklar | Beyin Fırtınası, | Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), Sözlü Sınavlar, |
4 | Isıl olmayan proseslerin gıda bilimi ve teknolojisinde farklı amaçlarla kullanımı için kuramsal tasarım yapabilir. | Proje, | Performans Değerlendirme, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda teknolojisinde minimal işleme ve yenilikçi gıda işleme teknolojilerine giriş | |
2 | Ultrases teknolojisi ve temel prensipleri | |
3 | Ultrases teknolojisi - gıda uygulama örnekleri | |
4 | Vurgulu elektrik alanı ve temel prensipleri | |
5 | Vurgulu elektrik alanı - gıda uygulama örnekleri | |
6 | Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi ve temel prensipleri | |
7 | Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi - gıda uygulama örnekleri | |
8 | Ultraviyole ışınlama | |
9 | Ultraviyole ışınlama - gıda uygulama örnekleri | |
10 | Gıdaların ışınlanması ve gıda uygulamaları | |
11 | Plazma teknolojisi | |
12 | Ozonlama | |
13 | Kombine prosesler ve engel teknolojisi | |
14 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin avantaj, dezavantaj ve gelecekteki uygulamalarının değerlendirilmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | 1- Nonthermal Processing Technologies for Food. 2011. Eds: Howard Q. Zhang, Gustavo V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, C. Patrick Dunne, Daniel F. Farkas, James T.C. Yuan, Blackwell Publishing. 2- Ultraviolet Light in Food Technology, Principles and Applications. 2009. Eds: Tatiana N. Koutchma, Larry J. Forney, Carmen I. Moraru.CRC Press, Baco Raton, FL. 3- Emerging Technologies for Food Processing. 2014. Ed: Da-Wen Sun, Academic Press. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | X | |||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | |||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | X | |||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | |||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | X | |||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Yenilikçi ısıl olmayan gıda proseslerinin temel kavramlarını ve kuramsal temellerini tanımlar. | 4 | 5 | 4 | 3 | 0 | 0 | 0 |
2 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin proses parametreleriyle işlem etkinliğini ilişkilendirir. | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 0 | 0 |
3 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin farklı uygulama alanlarını açıklar | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 0 | 4 |
4 | Isıl olmayan proseslerin gıda bilimi ve teknolojisinde farklı amaçlarla kullanımı için kuramsal tasarım yapabilir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Performans Görevi (Seminer) | 50 |
2. Performans Görevi (Seminer) | 50 |
Toplam | 100 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |