Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Probiyotikler ve Prebiyotikler | GDM 526 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Probiyotik ve prebiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endu¨strisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında lisansüstü öğrencilerinin bilgi ve yetkinliklerini artırmak. |
Dersin İçeriği | Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin ve prebiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin ve prebiyotiklerin sağlık açısından faydaları; probiyotik ve prebiyotiklerle geliştirilen yeni ürünler. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Probiyotikleri, izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemlerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | Prebiyotik çeşitleri, yararlı etkileri ve prebiyotik olarak gıdaların rolünü kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
3 | Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları ve potansiyel etki mekanizmalarını bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Probiyotik ve prebiyotiklerle ilgili güncel çalışmalar ve mevcut yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Giriş; probiyotiklerin ve prebiyotiklerin sınıflandırılması, ilgili tanımlar | |
2 | Probiyotik bakteriler ve mayalar | |
3 | Probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri | |
4 | Probiyotik mikroorganizmalar tarafından üretilen metabolitler | |
5 | Prebiyotik çeşitleri, yararlı etkileri ve prebiyotik olarak gıdaların rolü | |
6 | Bağırsak mikrobiyotasına probiyotik-prebiyotik kullanımının etkisi, | |
7 | Probiyotikler, sağlıki,şçl cxömytıolxz ve potansiyel etki mekanizmaları | |
8 | Sınav haftası | |
9 | Probiyotik mikroorganizmalarla hazırlanan farmakolojik ürünler | |
10 | Gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılan probiyotikler | |
11 | Et ve süt ürünlerinde probiyotikler ve prebiyotikler | |
12 | Probiyotik ve prebiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünler | |
13 | Gıda pazarlarında sinbiyotik gıdaların yeri ve önemi | |
14 | Probiyotik ve prebiyotiklerle ilgili güncel çalışmalar ve mevcut yasal düzenlemeler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Probiyotikler ve Prebiyotikler Ders Notları, Sakarya Üniversitesi. |
Ders Kaynakları | Probiyotikler ve Prebiyotikler Ders Notu, Sakarya Üniv. Heperkan Z. D., 2021. Tıp ve Mühendislik Bakış Açısıyla Probiyotikler ve Prebiyotikler. 203 s, İstanbul Aydın Üniv. Yayınevi. Akal C., Yetişemiyen A., 2020. Probiyotik ve Prebiyotik Tüketiminin Laktoz İntoleransı Üzerine Etkileri. GIDA (2020) 45(2) 380-389. Aysun Taşdemir, 2017. Probiyotikler, Prebiyotikler ve Sinbiyotikler (Probiotics, Prebıotics and Synviotics), Sağlık akademisi, 2;1, sa: 71-88. Ali Özden, 2013. Probiyotik:“Sağlıklı Yaşam İçin Yararlı Dost Bakteriler”. Güncel Gastroenteroloji,17/1, 22-38. Özen M., 2011. Sağlıklı Kalmak İçin Probiyotikler ve Prebiyotikler: Anlatılmayan Tarihçe. Nobel Tıp Kitapevi, 211s. Alp G., Aslım B.,2009. İnsan Bağırsak Sisteminde Probiyotik Olarak Bifidobakterilerin Önemi. A.Ö. Üniv. Bilim ve Teknoloji Dergisi, 10-2: 343-354 İnanç N., Şahin H., Çiçek B., 2005. Probiyotik ve Prebiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkileri (The Impact of Probiotics and Prebiotics on Health). Erciyes Tıp Dergisi (Erciyes Medical Journal) 27 (3) 122-127. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | |||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | X | |||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Probiyotikleri, izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemlerini bilir. | 5 | ||||||
2 | Prebiyotik çeşitleri, yararlı etkileri ve prebiyotik olarak gıdaların rolünü kavrar. | 5 | ||||||
3 | Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları ve potansiyel etki mekanizmalarını bilir. | 5 | ||||||
4 | Probiyotik ve prebiyotiklerle ilgili güncel çalışmalar ve mevcut yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur. | 5 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 50 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Toplam İş Yükü | 140 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |