Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İleri Protein Kimyası | GDM 557 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. MUSTAFA ÖZTÜRK |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Proteini meydana getiren amino asitlerin yapısal özellikleri, bu özelliklerin protein bünyesinde bir araya geldiğinde oluşturacağı fiziksel özellikleri, ortam koşullarına (ör; pH, iyonik kuvvet) göre protein yapısında meydana gelen değişimleri ve proteinlerin tespiti ve izolasyonunu hakkında bilgi sahibi edindirmektir. |
Dersin İçeriği | Amino asitler: Yapı ve Özellikler Peptid bağları, İkincil yapılar Kovalent olmayan etkileşimler, Protein şekillenmesi, Üçüncül ve Dördüncü yapılar Protein denatürasyonu, Denatüre edici ajanlar Protein tespit yöntemleri, Amino asit analizleri Boyut ve moleküler ağırlığın bulunması, Amino asit sekanslama, Peptit sentezi Kimyasal modifikasyon Hidrodinamik özellikler Optik özellikler Çözünürlük |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Amino asitlerin yapısı hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, |
2 | İkincil yapıların oluşmasında fiziksel özelliklerin önemini kavrar | Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, |
3 | Üçüncül ve dördüncül yapıları oluşturmasında protein-ortam ilişkilerini kavrar | Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, |
4 | Proteinlerin ölçülmesi ve izolasyonu hakkında temel bilgi sahibi olur | Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Amino asitler: Yapı ve Özellikler | |
2 | Amino asitler: Yapı ve Özellikler | |
3 | Peptid bağları, İkincil yapılar | |
4 | Kovalent olmayan etkileşimler | |
5 | Protein şekillenmesi, Üçüncül ve Dördüncü yapılar | |
6 | Protein şekillenmesi, Üçüncül ve Dördüncü yapılar | |
7 | Protein denatürasyonu, Denatüre edici ajanlar | |
8 | Protein tespit yöntemleri, Amino asit analizleri | |
9 | Boyut ve moleküler ağırlığın bulunması | |
10 | Amino asit sekanslama, Peptit sentezi | |
11 | Kimyasal modifikasyon | |
12 | Hidrodinamik özelikler | |
13 | Optik özellikler | |
14 | Çözünürlük |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Proteins, Structures and Molecular Properties (T.E. Crighton, W.H. Freemen & Co. Publishers, 1996). |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | |||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | X | |||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Amino asitlerin yapısı hakkında bilgi sahibi olur | |||||||
2 | İkincil yapıların oluşmasında fiziksel özelliklerin önemini kavrar | |||||||
3 | Üçüncül ve dördüncül yapıları oluşturmasında protein-ortam ilişkilerini kavrar | |||||||
4 | Proteinlerin ölçülmesi ve izolasyonu hakkında temel bilgi sahibi olur |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 30 |
Toplam | 30 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Ödev | 3 | 15 | 45 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Toplam İş Yükü | 140 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |