Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yeni Ambalaj Teknolojileri GDM 555 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler

Gıda ambalajlama dersinin alınması tavsiye edilmektedir. 

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ZEHRA AYHAN
Dersi Verenler Prof.Dr. ZEHRA AYHAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu ders kapsamında gıda ambalajlama teknolojilerindeki ve malzemelerdeki güncel yeniliklerin/inovasyonların incelenmesi, yeni ambalaj malzemeleri/teknolojileri ile gıda kalitesi, güvenliği ve raf ömrü arasındaki ilişkininin incelenmesi ve analiz edilmesi ve bu alanda gerçekleşen inovatif ar-ge çalışmaları ve ticari uygulamalar konusunda bilgi ve uygulama becerisi kazandırılması hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Akıllı etiketler ve RFID sistemleri, Akıllı ambalajlama teknolojileri/akıllı malzemeler ve uygulamaları, Aktif ambalajlama teknolojileri ve uygulamaları, Biyolojik olarak parçalanabilir ambalajlar (biyopolimerler) ve uygulamaları, Yenilebilir filmler ve uygulamaları, Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme teknolojileri ve uygulamaları, Nanoteknoloji/nanomalzemeler ve uygulamaları, Elektroeğirme ve ambalaj uygulamaları

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yeni ambalaj teknolojilerinin gıda kalitesi ve güvenliğinde önemini irdeleyebileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar,
2 Yeni ambalajlama teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarını tartışabileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar,
3 Yeni ambalajlama teknolojileri ile geleneksel ambalajlama teknolojilerini kıyaslayabileceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar,
4 Bu teknolojilerin gıda sanayinde ve ambalaj sanayinde uygulanmasını irdeleyeceklerdir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Akıllı etiketler RFID sistemler, akıllı ambalajlama
2 Akıllı etiketler RFID sistemler, akıllı ambalajlama-gıda uygulama örneği
3 Aktif ambalajlama teknolojileri ve uygulamaları
4 Aktif ambalajlama-gıda uygulama örneği
5 Biyobozunur ambalajlama ve biyopolimerler
6 Biyobozunur ambalajlama-gıda uygulama örneği
7 Yenilebilir filmler ve uygulamaları
8 Yenilebilir filmler-gıda uygulama örneği
9 Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme teknolojileri
10 Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme-gıda uygulama örnekleri
11 Nanoteknolojinin gıda ambalaj uygulamaları ve nanomalzemeler
12 Nanomalzemeler-gıda uygulama örneği
13 Elektroeğirme ve gıda ambalaj uygulamaları
14 Elektroeğirme ve ambalajlama uygulamaları-gıda uygulama örneği
Kaynaklar
Ders Notu

Ders Notları (power point sunuları)

Ders Kaynakları

Novel Food Packaging Tecniques. 2003. Raija Ahvenainen.CRC Press

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. X
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. X
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
1 Yeni ambalaj teknolojilerinin gıda kalitesi ve güvenliğinde önemini irdeleyebileceklerdir.
2 Yeni ambalajlama teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarını tartışabileceklerdir.
3 Yeni ambalajlama teknolojileri ile geleneksel ambalajlama teknolojilerini kıyaslayabileceklerdir.
4 Bu teknolojilerin gıda sanayinde ve ambalaj sanayinde uygulanmasını irdeleyeceklerdir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Performans Görevi (Seminer) 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Performans Görevi (Seminer) 1 25 25
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 139
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,56
Dersin AKTS Kredisi 6