Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yeni Ambalaj Teknolojileri | GDM 555 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | Gıda ambalajlama dersinin alınması tavsiye edilmektedir. |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ZEHRA AYHAN |
Dersi Verenler | Prof.Dr. ZEHRA AYHAN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu ders kapsamında gıda ambalajlama teknolojilerindeki ve malzemelerdeki güncel yeniliklerin/inovasyonların incelenmesi, yeni ambalaj malzemeleri/teknolojileri ile gıda kalitesi, güvenliği ve raf ömrü arasındaki ilişkininin incelenmesi ve analiz edilmesi ve bu alanda gerçekleşen inovatif ar-ge çalışmaları ve ticari uygulamalar konusunda bilgi ve uygulama becerisi kazandırılması hedeflenmektedir. |
Dersin İçeriği | Akıllı etiketler ve RFID sistemleri, Akıllı ambalajlama teknolojileri/akıllı malzemeler ve uygulamaları, Aktif ambalajlama teknolojileri ve uygulamaları, Biyolojik olarak parçalanabilir ambalajlar (biyopolimerler) ve uygulamaları, Yenilebilir filmler ve uygulamaları, Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme teknolojileri ve uygulamaları, Nanoteknoloji/nanomalzemeler ve uygulamaları, Elektroeğirme ve ambalaj uygulamaları |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Yeni ambalaj teknolojilerinin gıda kalitesi ve güvenliğinde önemini irdeleyebileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, | |
2 | Yeni ambalajlama teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarını tartışabileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, | |
3 | Yeni ambalajlama teknolojileri ile geleneksel ambalajlama teknolojilerini kıyaslayabileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, | |
4 | Bu teknolojilerin gıda sanayinde ve ambalaj sanayinde uygulanmasını irdeleyeceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Akıllı etiketler RFID sistemler, akıllı ambalajlama | |
2 | Akıllı etiketler RFID sistemler, akıllı ambalajlama-gıda uygulama örneği | |
3 | Aktif ambalajlama teknolojileri ve uygulamaları | |
4 | Aktif ambalajlama-gıda uygulama örneği | |
5 | Biyobozunur ambalajlama ve biyopolimerler | |
6 | Biyobozunur ambalajlama-gıda uygulama örneği | |
7 | Yenilebilir filmler ve uygulamaları | |
8 | Yenilebilir filmler-gıda uygulama örneği | |
9 | Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme teknolojileri | |
10 | Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme-gıda uygulama örnekleri | |
11 | Nanoteknolojinin gıda ambalaj uygulamaları ve nanomalzemeler | |
12 | Nanomalzemeler-gıda uygulama örneği | |
13 | Elektroeğirme ve gıda ambalaj uygulamaları | |
14 | Elektroeğirme ve ambalajlama uygulamaları-gıda uygulama örneği |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Ders Notları (power point sunuları) |
Ders Kaynakları | Novel Food Packaging Tecniques. 2003. Raija Ahvenainen.CRC Press |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | |||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | X | |||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Yeni ambalaj teknolojilerinin gıda kalitesi ve güvenliğinde önemini irdeleyebileceklerdir. | |||||||
2 | Yeni ambalajlama teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarını tartışabileceklerdir. | |||||||
3 | Yeni ambalajlama teknolojileri ile geleneksel ambalajlama teknolojilerini kıyaslayabileceklerdir. | |||||||
4 | Bu teknolojilerin gıda sanayinde ve ambalaj sanayinde uygulanmasını irdeleyeceklerdir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Performans Görevi (Seminer) | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 25 | 25 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 139 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,56 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |