Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İleri Gıda Analizleri | GDM 554 | 1 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerine gıdaların analizinde kullanılan Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC ) tekniğinin teorik ve uygulamalı olarak kavratılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Kromatografinin tanımı ve sınıflandırılması, HPLC sistemin temel unsurları, pompalar, dedektörler, enjeksiyon ünitesi, kolon ve dolgu materyalleri, akış türleri, gradient programlama, HPLC ayrım şekilleri (ters faz, normal faz, iyon değiştirme ve boyut eleme), ekstraksiyon, katı-faz ekstraksiyonu (SPE), bilşenlerin kalitatif ve kantitatif analizi, external ve internal kalibrasyon tekniği ile hesaplama, geri kazanım testi, LOD ve LOQ, gıda analizlerine ilişkin örnekler |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | HPLC'de ayrım yöntemlerini öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, | |
2 | HPLC sistemin temel unsurlarını ve fonksiyonlarını öğrenir. | Anlatım, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Grupla Çalışma, | |
3 | HPLC'de metot geliştirme ve uygulama stratejilerini öğrenirler. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grupla Çalışma, Eğitsel Oyun, | |
4 | HPLC bileşenleri kalitatif ve kantitatif analizini öğrenirler. | Anlatım, Grupla Çalışma, Eğitsel Oyun, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Laboratuvar güvenliği | |
2 | Kromatografinin tanımı ve sınıflandırılması | |
3 | HPLC'de ayrım şekilleri | |
4 | HPLC'in sisteminin temel unsurları (pompalar) | |
5 | HPLC'in sisteminin temel unsurları (dedektörler) | |
6 | HPLC'in sisteminin temel unsurları (kolonlar ve dolgu materyalleri) | |
7 | Solvent seçimi ve akış türleri (isokratik ve gradient) | |
8 | Ekstraksiyon ve katı-faz ekstraksiyonu (SPE) | |
9 | Bileşenlerin tanımlanması ve doğrulanması | |
10 | Bileşenleri quantifikasyonu | |
11 | Geri kazanım testler, doğruluk, hassasiyet, LOD ve LOQ | |
12 | HPLC'de metot geliştirme stratejileri | |
13 | HPLC ile bazı gıda analizlerine ilişkin laboratuvar uygulamaları | |
14 | HPLC ile bazı gıda analizlerine ilişkin laboratuvar uygulamaları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | HPLC Ders Notları, Yrd.Doç.Dr. Oktay YEMİŞ |
Ders Kaynakları | Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra, 2012. Food Analysis by HPLC, CRC Press. Leo M.L. Nollet, 2000. Food Analysis by HPLC, Marcel Dekker, New York. B. Cemeroğlu, 2010. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 34. Ankara |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | |||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | HPLC'de ayrım yöntemlerini öğrenir. | |||||||
2 | HPLC sistemin temel unsurlarını ve fonksiyonlarını öğrenir. | |||||||
3 | HPLC'de metot geliştirme ve uygulama stratejilerini öğrenirler. | 5 | ||||||
4 | HPLC bileşenleri kalitatif ve kantitatif analizini öğrenirler. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 4 | 8 | 32 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 148 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,92 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |