Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Endüstriyel Mikrobiyoloji | GDM 540 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Endüstriyel olarak öneme sahip mikroorganizmaların izolasyonu, tanımlanması, bu mikroorganizmalar ve ürünlerinden endüstriyel olarak yaralanma olanakları ile birlikte üretim koşulları hakkında bilgi vermek. |
Dersin İçeriği | 1. Endüstriyel mikroorganizmaların önemi ve özellikleri |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Endüstriyel önemi olan mikroorganizmaları ve bunların kaynaklarını kavrar | Anlatım, Beyin Fırtınası, | |
2 | Mikroorganizma izolasyon ve tanımlanmasını kavrar | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Anlatım, | |
3 | Endüstriyel üretim proses yöntemlerini ve uygulamalarını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, | |
4 | Gelişme ve ürün oluşum kinetiğini hesaplar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gezi / Gözlem, | Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Endüstriyel mikroorganizmaların önemi ve özellikleri | |
2 | Mikrobiyal kültür izolasyon ve genetik ve biyokimyasal tanımlama yöntemleri | |
3 | Mikrobiyal kültürlerden yeni ürünlerin seçimi ve besiyeri optimizasyonu | |
4 | Üreme kinetiği, substrat oluşumu, verim ve verimlilik hesapları | |
5 | Biyoreaktörlerin özellikleri, tasarımı, kontrolü ve biyoreaktör seçimi | |
6 | Fermentasyon kinetiği, kesikli ve sürekli fermentasyonun ilkeleri | |
7 | Ürün oluşumu ve ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılması | |
8 | Genetik olarak mikroorganizmaların düzenlenmesi ve endüstriyel kullanımları | |
9 | ARASINAV | |
10 | Mikrobiyal yolla enzim üretiminin ilkeler | |
11 | Enzimlerin özellikleri ve saflaştırılması, Enzim immobilizasyon teknikleri | |
12 | Biyoyakıtlar | |
13 | Ekmek mayası ve tek hücre proteini üretimi | |
14 | Aminoasit, vitamin, antibiyotiklerin üretimi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Endüstriyel Mikrobiyoloji Ders Notları. Doç. Dr. Ayşe Avcı |
Ders Kaynakları | 1. Biyoteknoloji. Azmi Telefoncu, Ege Üniversitesi Basımevi, 1995 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Endüstriyel önemi olan mikroorganizmaları ve bunların kaynaklarını kavrar | |||||||
2 | Mikroorganizma izolasyon ve tanımlanmasını kavrar | |||||||
3 | Endüstriyel üretim proses yöntemlerini ve uygulamalarını kavrar | |||||||
4 | Gelişme ve ürün oluşum kinetiğini hesaplar |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 55 |
1. Ödev | 15 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 15 |
2. Ödev | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 2 | 10 | 20 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 145 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |