Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Doğal Gıda Antioksidanları | GDM 508 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin oksidatif stres, sağlık ve doğal antioksidanlar konusundaki eksikliklerinin giderilmesi böylece daha etken bir tez çalışması yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi, gıda endüstrisindeki antioksidanların yeri, fonksiyonel gıdalar |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Oksidatif stresin ne olduğunu öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, | |
2 | Serbest radikallerin oluşumunu ve ne olduğunu öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
3 | Oksidatif stresin ve serbest radikallerin sağlık üzerine etkilerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Oksidan ve antioksidanların ne olduğunu kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
5 | Gıdalardan bulunan antioksidanları ve özelliklerini öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, | |
6 | Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
7 | Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Antioksidanların sağlık üzerine etkileri | |
2 | Reaktif oksijen cisimleri ve oksidatif stres | |
3 | Doğal antioksidanların hastalıklara karşı koruyucu etkisi | |
4 | Vitamin A ve C | |
5 | Tocotrienol ve tocopherollerin biyolojik aktivitesi | |
6 | Selenyum -Lipoic asit | |
7 | Coenzyme-Q | |
8 | Karatenoidler | |
9 | Flavonoidler | |
10 | Thioller | |
11 | Polyphenoller | |
12 | Gıda endüstrisinde antioksidan eklenmiş fonksiyonel gıdalar | |
13 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi | |
14 | Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | 1- Food Antioxidants Technological, toxicological and health perspectives. (Food Science and Technology) D. L.Madhavi, S.S Desphande, D.K Salunkhe 1996, CRC press 2- Antioxidants in food Practical applications 3- http://www.apache.org |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Oksidatif stresin ne olduğunu öğrenir | |||||||
2 | Serbest radikallerin oluşumunu ve ne olduğunu öğrenir | |||||||
3 | Oksidatif stresin ve serbest radikallerin sağlık üzerine etkilerini kavrar | |||||||
4 | Oksidan ve antioksidanların ne olduğunu kavrar | |||||||
5 | Gıdalardan bulunan antioksidanları ve özelliklerini öğrenir | |||||||
6 | Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir | |||||||
7 | Antioksidanların gıda endütrisindeki kullanımını öğrenir |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 5 | 80 |
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 158 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,32 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |