Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yeni Gıda Muhafaza Teknikleri | GDM 526 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AHMET AYAR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bilindiği gibi gıdaların kalitelerini devam ettirmede muhafaza teknikleri çok önemli rol oynamaktadır. Etkili ve yeni geliştirilen muhafaza teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesi ve bilinen uygulamaların geliştirilmesi hakkında öğrencilerin düşüncelerini almak ve düşüncelerinin gelişmesini sağlamak amaçlanmaktadır |
Dersin İçeriği | Meyve, sebze, et süt ve diğer gıdaları temel özellikleri. Yeni gıda işleme ve muhafaza teknikleri. Engelleme teknolojileri ve bunların değişik gıda gruplarına uygulanması. Bu yeni teknolojilerde kalite uygulamaları. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir | Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, | |
2 | Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörlerden ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojilerden haberdar olur | Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, | |
3 | Gıda muhafazasında etkili olan katkıları öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, | Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler, |
4 | Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar | Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Anlatım, | |
5 | Gıdaların kalitesini Koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
6 | Gıdalar için yeni muhafaza yöntemleri geliştirmeye çalışır | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
7 | Gıda çeşitleri için en uygun muhafaza yöntemini seçmeyi bilir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda bileşenleri ve muhafaza ile ilişkileri | |
2 | Gıdalarda temel bozulma nedenleri | |
3 | Gıda işleme ve muhafaza temel prensipleri | |
4 | Isıl işlem uygulamalarıyla gıdaların muhafazası | |
5 | Paketleme ve ambalajlama teknikleri | |
6 | Basınç uygulaması ile muhafaza | |
7 | Filitrasyan teknikleri | |
8 | Kimyasal maddeler ile muamele | |
9 | Doğal katkılarla muhafaza | |
10 | Engeller teknolojisi ve gıdalara uygulanması | |
11 | Işık uygulamaları ile muhafaza | |
12 | Ultrasound (sonikasyon) uygulaması | |
13 | Elektrik uygulamaları | |
14 | Diğer yeni kalite uygulamaları ve muhafaza teknikleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Yeni gıda muhafaza ders sunumları |
Ders Kaynakları | 1.Bulduk,S. 2005. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara. 2.http://www.gidabilimi.com/ 3.http://en.wikipedia.org/wiki/Food_preservation 4.http://www.woodheadpublishing.com/en/book.aspx?bookID=424 5.Zeuthen, P., Consultant and Bøgh-Sørensen,L. Food preservation techniques. Danish Veterinary and Food Administration, Denmark |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir | |||||||
2 | Gıdanın bozulmasına neden olan temel faktörlerden ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojilerden haberdar olur | |||||||
3 | Gıda muhafazasında etkili olan katkıları öğrenir | |||||||
4 | Gıdaların dayanıklılığını arttıracak yeni ambalajlama yöntemlerini kavrar | |||||||
5 | Gıdaların kalitesini Koruyacak ve arttıracak yeni kalite uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur | |||||||
6 | Gıdalar için yeni muhafaza yöntemleri geliştirmeye çalışır | |||||||
7 | Gıda çeşitleri için en uygun muhafaza yöntemini seçmeyi bilir |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Proje / Tasarım | 20 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 70 |
1. Final | 30 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Performans Görevi (Uygulama) | 2 | 20 | 40 |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 158 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,32 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |