Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sağlık İşletmelerinde Teknoloji Yönetimi SAY 425 7 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. CEMAL SEZER
Dersi Verenler Prof.Dr. CEMAL SEZER,
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Ayhan DURMUŞ

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Sağlık hizmetlerinde muayene, tanı, tedavi, bakım ve rehabilitasyonda kullanılan cihazlar, prosedür ve uygulamaların en etkili ve verimli olarak kullanılmasını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Bu ders sağlık hizmetlerinde teknolojinin kullanımı, değerlendirilmesi ve sağlık politikaları ile olan ilişkisini içermektedir.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sağlık işletmelerinde teknoloji yönetimi ile ilgili kavramsal bilgilere sahip olur Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Sağlık işletmelerinde teknolojilerinin işleyişini ve kullanımını kavrama, değerlendirme ve becerisi kazanır. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
3 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı konularda ekip çalışması yapar ve ekibi ile bilgilerini paylaşır. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı konularda sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm yolları sunar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
5 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda bağımsız araştırma ve çalışma yapar, projelere katkı verir ve sorumluluk alır. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Temel Kavramlar Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
2 Teknoloji Geliştirme Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
3 Teknoloji Yönetimi Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
4 Sağlık Teknik ve Teknolojileri Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
5 Sağlık Teknolojisi Yönetimi ve Sorunları Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
6 Teknoloji İhtiyacını Belirleme Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
7 Talep Değerlendirme Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
8 Fizibilite Çalışması Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
9 ARASINAV Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
10 Satın alma İşlemleri Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
11 Teknik Hizmetler Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
12 Bakım Onarım Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
13 Kalibrasyon Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
14 Teknolojik Risk Yönetimi Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.
Kaynaklar
Ders Notu

Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.

Ders Kaynakları

1. National Board of Health, Health Technology Assessment Handbook, Denmark, 2008 2. Hailey D. Elements of Effectiveness for Health Technology Assessment Programs Alberta Heritage Foundation for Medical Research, 2003 3. Introduction to MINI-HTA a management and decision support tool for the hospital service, Denmark, 2005 4. Wismar M, McKee M, Ernst K, Srivastava D, Busse R. Ensuring Value for Money in Health Care: The Role of Health Technology Assessment in the European Union. WHO, Cophenhagen, Denmark 2008. 5. Schlander P. Health Technology Assessments by the National Institute for Health and Clinical Excellence: A Qualitative Study (Innovation and Valuation in Health Care). Springer, NY, USA 2010. 6. Sargutan E. Sağlık Sektöründe ve Sağlık Kuruluşlarında Teknoloji Yönetimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2006.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Disiplinindeki temel kavramları ve kuramları bilir. X
2 Disiplinindeki sorunları analiz edip bu sorunlara çözüm önerileri sunacak analitik düşünme becerilerine sahiptir. X
3 Girişimci kişilik özelliklerini tanır ve girişimci kişilik özelliklerini geliştirme fırsatlarını izler. X
4 Girişimci ve iç girişimci davranışları tanır, bu davranışları iş fırsatlarını değerlendirmede ve görev yaptığı kurumlarda yeniliği teşvik etmede sergileyebilir. X
5 Bilgi teknolojisinin kavramsal bilgisine ve pratik uygulamalarına hâkimdir. X
6 Alanına yönelik bilgi teknolojilerini kullanabilir. X
7 Meslek yaşamında insanların ve ekonomilerin gelişimini ve çevrenin iyileştirilmesini sağlayan faaliyetleri tasarlayabilir. X
8 İş yaşamında etik sorunların ve bu sorunların toplumsal ve kurumsal etkilerinin farkında olur. X
9 Sorun çözme süreçlerinde etik sorumluluklarını bilir ve bu süreçlerde etik ilkelere riayet eder. X
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
1 Sağlık işletmelerinde teknoloji yönetimi ile ilgili kavramsal bilgilere sahip olur
2 Sağlık işletmelerinde teknolojilerinin işleyişini ve kullanımını kavrama, değerlendirme ve becerisi kazanır.
3 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı konularda ekip çalışması yapar ve ekibi ile bilgilerini paylaşır.
4 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı konularda sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm yolları sunar
5 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda bağımsız araştırma ve çalışma yapar, projelere katkı verir ve sorumluluk alır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
1. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 8 8
Kısa Sınav 1 5 5
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 124
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,96
Dersin AKTS Kredisi 5