Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sağlık İşletmelerinde Malzeme Yönetimi SAY 316 6 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Seçmeli Dersler

Yok

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ÖZGÜN ÜNAL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Dr. Özgün ÜNAL

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Sağlık kuruluşlarında kullanılan malzeme çeşitleri, malzeme ihtiyaç tespiti, tedarik yöntemleri ve modern malzeme yönetim teknikleri hakkında yeterli bilgi ve becerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu dersin kapsamını Malzemelerin sınıflandırılması temel kavramları ve tanımları, Sağlık Kuruluşlarında Malzemelerin sınıflandırılması, Malzeme ihtiyaç tespiti, Satınalma ve satınalma karar süreci, Sağlık işletmelerinde satınalma yöntemleri, stok kontrol yöntemleri ve stok değerleme yöntemleri, Modern malzeme yönetim teknikleri Stoksuz Malzeme Yönetim (JIT) Sistemi, Lojistik ve Lojistik sürecinin önemli bileşenleri, Sağlık Kuruluşlarında lojistik, Tedarik zinciri oluşturmaktadır.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Malzeme yönetimi konusunda bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Malzeme sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
3 Sağlık işletmelerinde satın alma, stok ve stok değerleme yöntemlerini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Modern Malzeme Yönetim Tekniklerini Bilir, Sağlık işletmelerinde stoksuz malzeme yönetim (JIT) sistemi, Lojistik, tedarik zinciri yöntemlerini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
5 Malzeme ihtiyaç tespitini yapar. Satın alma ve satın alma süreçlerini tanır. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Malzemelerin sınıflandırılması temel kavramları ve tanımları Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
2 Sağlık Kuruluşlarında Malzemelerin sınıflandırılması GMDN, ECRI Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
3 Malzeme ihtiyaç tespiti Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
4 Satınalma ve satınalma karar süreci Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
5 Sağlık işletmelerinde satınalma yöntemleri Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
6 Sağlık işletmelerinde stok kontrol yöntemleri Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
7 Sağlık işletmelerinde stok değerleme yöntemleri Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
8 Malzeme yönetiminin diğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
9 ARASINAV Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
10 Modern malzeme yönetim teknikleri Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
11 Stoksuz Malzeme Yönetim (JIT) Sistemi Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
12 Lojistik ve Lojistik sürecinin önemli bileşenleri Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
13 Sağlık Kuruluşlarında lojistik Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
14 Tedarik zinciri Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.
Kaynaklar
Ders Notu

Tengilimoğlu, D., Hastanelerde Malzeme Yönetim Teknikleri ve Kamu Hastaneleri İçin Bir Model Önerisi, SADER yayınları, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1996.

Ders Kaynakları

Erdal, M., Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi"Beta yayıncılık.2011.
Akar, Ç., Özalp, H., Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Songür Yayınları, 2002.
Malhotra A.,K., Hospital Management: An Evaluation, Global India Publication, New Delhi,2009.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Disiplinindeki temel kavramları ve kuramları bilir. X
2 Disiplinindeki sorunları analiz edip bu sorunlara çözüm önerileri sunacak analitik düşünme becerilerine sahiptir. X
3 Girişimci kişilik özelliklerini tanır ve girişimci kişilik özelliklerini geliştirme fırsatlarını izler. X
4 Girişimci ve iç girişimci davranışları tanır, bu davranışları iş fırsatlarını değerlendirmede ve görev yaptığı kurumlarda yeniliği teşvik etmede sergileyebilir. X
5 Bilgi teknolojisinin kavramsal bilgisine ve pratik uygulamalarına hâkimdir. X
6 Alanına yönelik bilgi teknolojilerini kullanabilir. X
7 Meslek yaşamında insanların ve ekonomilerin gelişimini ve çevrenin iyileştirilmesini sağlayan faaliyetleri tasarlayabilir. X
8 İş yaşamında etik sorunların ve bu sorunların toplumsal ve kurumsal etkilerinin farkında olur. X
9 Sorun çözme süreçlerinde etik sorumluluklarını bilir ve bu süreçlerde etik ilkelere riayet eder. X
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
1 Malzeme yönetimi konusunda bilgi sahibi olur.
2 Malzeme sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur.
3 Sağlık işletmelerinde satın alma, stok ve stok değerleme yöntemlerini kavrar.
4 Modern Malzeme Yönetim Tekniklerini Bilir, Sağlık işletmelerinde stoksuz malzeme yönetim (JIT) sistemi, Lojistik, tedarik zinciri yöntemlerini kavrar.
5 Malzeme ihtiyaç tespitini yapar. Satın alma ve satın alma süreçlerini tanır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
3. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 5 5
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 5