Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Osmanlı Ziraat Kültürü OMM 526 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ARİF BİLGİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Mahmut Cihat İZGİ
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Osmanlı ekonomisinin temel sektörü olan tarımın Osmanlı sosyal ve ekonomik yapısı içindeki yerini belirlemek
Dersin İçeriği Osmanlılarda toprak sistemi, zirai faaliyetler, şehirli ve köylü çiftçiler, üretilen ürünler, aşılama faaliyetleri gibi zirai ekonominin farklı boyutları ele alınacaktır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tarım devriminden 20. Yüzyıla tarımın gelişimini değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Tarımsal üretimle askeri sistem arasındaki ilişkiyi kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma,
3 Coğrafi keşiflerin Osmanlı tarımında yarattığı değişimi tartışır Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma,
4 İstanbul halkının beslenmesinde hayati role sahip olan bostanların önemini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Dünyada tarımın gelişimi
2 Tımar sistemi ve Osmanlı tarımı
3 Çiftlikler ve ortakçılık
4 Coğrafi keşifler öncesinde Osmanlı tarım ürünleri
5 Keşiflerden sonra giren yeni ürünler
6 Erken tarihli bir tarım kitabı: Revnak-ı Bustan
7 İstanbul bostanları (18.-19. Yüzyıllar)
8 Osmanlı ziraatinde gelişmeler ve Zahire Nezareti’nin kuruluşu
9 ARASINAV
10 19. Yüzyılda tarım işletmeleri ve tarım metodları
11 Tarım bürokrasisinin gelişimi: Ziraat okulları
12 Zirai krediler
13 Tarım makineleri ve bazı ürünlerde yoğunlaşma
14 Değerlendirme
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Ömer L. Barkan, 15 ve 16. Asırlarda Osmanlı İmparatorluğunda Zirai Ekonominin Hukuki ve Mali Esasları 1. Cilt Kanunlar, İstanbul 1943.
Suraiya Faroqhi, Osmanlı Şehirleri ve Kırsal Hayatı, çev. Emine Sonnur Özcan, Ankara 2006.
Zafer Önler (haz.), Revnak-ı Bustan, Ankara 2000.
Tevfik Güran, 19. Yüzyıl Osmanlı Tarımı, İstanbul 1998.
Donald Quataert, Anadolu’da Osmanlı Reformu ve Tarım, 1876-1908, İstanbul 2008.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Uzmanlık alanında araştırma, analiz ve kaynak tahlili yapabilme becerisi kazanma.
2 Teknik yönlerden doktora tezi yazabilme kapasitesine sahip olma.
3 Kuramsal ve yöntemsel bilgi seviyesi sayesinde alanına katkı sağlama yetkinliği kazanma.
4 Uzmanlık alanında eleştiri ve değerlendirme yapabilme yetkinliğine sahip olma.
5 Alanındaki yeniliklere ve yeni fikirlere açık olma ve bu yenilikleri değerlendirme yetkinliğine sahip olma.
6 Farklı disiplinlerle ortak çalışabilme yetkinliği kazanma.
7 Teknolojik gelişmeleri takip ederek, araştırma tekniklerini geliştirme.
8 Doktora tezi ile ilgili en az iki akademik yayın yapma (tercihen ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlatma)
9 Uzmanlık alanlarını ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtabilme yetkinliği kazanma.
10 Akademik hayatın davranış ve etik duyarlılığına sahip olma.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
1 Tarım devriminden 20. Yüzyıla tarımın gelişimini değerlendirir
2 Tarımsal üretimle askeri sistem arasındaki ilişkiyi kavrar
3 Coğrafi keşiflerin Osmanlı tarımında yarattığı değişimi tartışır
4 İstanbul halkının beslenmesinde hayati role sahip olan bostanların önemini kavrar
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 20 20
Ödev 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 156
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,24
Dersin AKTS Kredisi 6