Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kanatlı Eti Bilim ve Teknolojisi | GDM 451 | 7 | 3 + 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, lisans öğrencilerinin kanatlı sektörünü tanıması ve kanatlı etinin özellikleriyle kanatlı eti üretiminde uygulanan işlemler hakkında bilgi sahibi olmasıdır. |
Dersin İçeriği | 1) Kanatlı sektörü (Dünya’da, Türkiye’de, Sakarya’da, sektör hakkında genel bilgi, istatistikler) 2) Kanatlı sektörünün güncel durumu, sektördeki yeni yaklaşımlar, kullanılan ileri işlem makinaları ve uygulanan prosesler 3) Kanatlı etlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi ve bu kaliteyi etkileyen parametreler 4) Kanatlı eti muhafaza yöntemleri, kanatlı hayvan eti ve et ürünü üretim işletmelerinde hijyen ve sanitasyon uygulamaları 5) İleri işlenmiş kanatlı eti ürünleri üretim teknolojileri |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Dünya’daki, Türkiye’deki ve Sakarya’daki kanatlı sektörünün güncel durumu hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Kanatlı etlerinin besinsel içeriği hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, | |
3 | Kesim, kesim hattı, kesim yöntemleri, kesimle ilgili yönetmelikler ve bunların uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, | |
4 | Kanatlı sektördeki yeni yaklaşımlar, kullanılan ileri işlem makinaları ve uygulanan prosesler hakkında bilgi sahibi olur. | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, | |
5 | Kanatlı eti kaynaklı gıda zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur. | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, | |
6 | Kanatlı etlerinde kontaminasyon kaynakları, bozulmalar ve hayvan hastalıkları hakkında bilgi sahibi olur. | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dünya’da, ülkemizde ve Sakarya ilinde kanatlı sektörü mevcut durumu | |
2 | Kanatlı etleri besinsel bileşimi ve besin değeri, kırmızı et ile arasındaki farklılıklar | |
3 | Kesim öncesi ve kesim sonrası kanatlı et kalitesini etkileyen faktörler | |
4 | Kesim ve kesimhane ilgili yönetmelikler ve kesim süreçleri (kesim hattı, kesim yöntemleri) | |
5 | Parçalama, tüy yolma, kemik ayırma, sınıflandırma, ileri işleme hazırlama | |
6 | Kanatlı etlerinin soğukta ve dondurularak muhafazası ve çözündürülmesi | |
7 | Kanatlı eti mikrobiyolojisi, kontaminasyon kaynakları, bozulmalar dekontaminasyon yöntemleri, hayvan hastalıkları ile ilgili yasal düzenlemeler | |
8 | Kanatlı sektöründe üretim-muhafaza hataları ve kanatlı eti kaynaklı gıda zehirlenmeleri | |
9 | Ara sınav haftası | |
10 | Kanatlı işletmelerinde hijyen ve sanitasyon | |
11 | Kanatlı etleri marinasyon, pişirme, kürleme | |
12 | İleri işleme-kanatlı eti ürünleri | |
13 | İleri işleme- kaplamalı tavuk ürünleri | |
14 | Yeni ileri işlem makineleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | ||||||
1 b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 a | Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | ||||||
2 b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi. | ||||||
5 b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 c | Bireysel çalışma becerisi. | ||||||
7 a | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | ||||||
7 b | En az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
7 c | Etkin sunum yapabilme becerisi. | ||||||
7 d | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||
9 a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi, | ||||||
9 b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; | ||||||
10 b | Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | ||||||
10 c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
11 a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; | ||||||
11 b | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 1 a | PÇ 1 b | PÇ 2 | PÇ 2 a | PÇ 2 b | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 5 a | PÇ 5 b | PÇ 6 | PÇ 6 a | PÇ 6 b | PÇ 6 c | PÇ 7 | PÇ 7 a | PÇ 7 b | PÇ 7 c | PÇ 7 d | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 9 a | PÇ 9 b | PÇ 10 | PÇ 10 a | PÇ 10 b | PÇ 10 c | PÇ 11 | PÇ 11 a | PÇ 11 b |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Dünya’daki, Türkiye’deki ve Sakarya’daki kanatlı sektörünün güncel durumu hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
2 | Kanatlı etlerinin besinsel içeriği hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
3 | Kesim, kesim hattı, kesim yöntemleri, kesimle ilgili yönetmelikler ve bunların uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
4 | Kanatlı sektördeki yeni yaklaşımlar, kullanılan ileri işlem makinaları ve uygulanan prosesler hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
5 | Kanatlı eti kaynaklı gıda zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
6 | Kanatlı etlerinde kontaminasyon kaynakları, bozulmalar ve hayvan hastalıkları hakkında bilgi sahibi olur. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 12 | 12 |
Kısa Sınav | 2 | 6 | 12 |
Ödev | 1 | 12 | 12 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |