Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Meyve Suyu İşleme Teknolojisi GDM 435 7 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Meyve suyu üretim teknolojisi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak
Dersin İçeriği Meyvelerin tanımı, meyve ve meyve sularının bileşimi, meyve sularına ilişkin yasal düzenlemeler, meyvelerında tağşiş, meyvelerin işlenmeye hazırlanması, presleme ön işlemleri ve presler, pulpun inceltilmesi, bulanıklık unsurları, depektinizasyon, brerraklaştırma, durltma yardımcı maddeleri,, filtrasyon, meyve sularının depolanmaları, meyve sularının ambalajlanmaları, meyve sularının konsantre edilmeleri
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Meyve suyu, nektar ve içecek terimlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Presleme ön işlemlerini ve pres tiplerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
3 Durultma ve filtrasyon işlemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Meyve suyu üretiminde kullanılan enzimleri ve etki mekanizmalarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler,
5 Meyve sularının konsantre edilmesi aşamalarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
6 Meyve suyu ve benzeri içeceklerde kalite kontrol uygulamalarını kavrar ve uygular Anlatım, Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar,
7
8
9
10
11
12
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Meyve suyu teknolojisine giriş
2 Türkiye´de meyve üretim miktarları ve meyve suyu endüstrisi
3 Temel kavramlar, RSK tanı değerleri, meyve suları tağşiş
4 Meyvelerin işlenmeye hazırlanması, parçalanması
5 Mayşeye uygulanan işlemler
6 Mayşenin preslenmesi ve pres tipleri
7 Durultma ajanları ve kullanımı
8 Durultma ajanları ve kullanımı
9 Filtrasyon yardımcı maddeleri
10 Filtrasyon teknikleri
11 Konsantre etme
12 Pastörizasyon, strelizasyon
13 Dolum, aseptik ambalajlama
14 Meyve sularının ayarlanmasına ilişkin hesaplamalar
Kaynaklar
Ders Notu [1] Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara
Ders Kaynakları [2] Cemeroğlu, B., Karadeniz F. 2001. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:25, Ankara
[3] Cemeroğlu, B. 1982. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Teknik Basım Sanayi Matbaası, Ankara
[4] Cemeroğlu, B. 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, 1992.
[5] Ashurst P. R. 1995. Production and Packaging of Non-carbonated Fruit Juices and Fruit Beverages. ISBN: 0-7514-0169-2, London: Blackie Academic and Professional
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. X
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; X
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Meyve suyu, nektar ve içecek terimlerini kavrar
2 Presleme ön işlemlerini ve pres tiplerini kavrar
3 Durultma ve filtrasyon işlemlerini kavrar
4 Meyve suyu üretiminde kullanılan enzimleri ve etki mekanizmalarını kavrar
5 Meyve sularının konsantre edilmesi aşamalarını kavrar
6 Meyve suyu ve benzeri içeceklerde kalite kontrol uygulamalarını kavrar ve uygular
7
8
9
10
11
12
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 110
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,4
Dersin AKTS Kredisi 4