Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Güvenliği SAU 031 0 1 + 0 2 2
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere öğretmek.

Dersin İçeriği

İşlenmiş veya çiğ gıdalardan kaynaklanan toksik/zararlı maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına potansiyel zararlı etkileri ve korunma yöntemleri, Gıda kökenli sağlık riskleri, Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemleri.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda güvenliğinin önemini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap,
2 Gıda bozulma etkenleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
3 Gıda kökenli sağlık risklerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
5 Gıda katkı maddelerinin risklerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
6 Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon konularının önemini kavrar. Anlatım,
7 Gıda güvenlik programlarının amaçlarını ve önemini kavrar.
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda güvenliği tanımı, önemi ve temel kavramlar
2 Gıda bozulma etkenleri
3 Gıda kökenli sağlık riskleri 1 (bakteriler ve küfler)
4 Gıda kökenli sağlık riskleri 2 (bakteriler ve parazitler)
5 Gıda kökenli sağlık riskleri 3 ( kimyasal kontaminantlar)
6 Gıda kökenli sağlık riskleri 4 (doğal gıda kontaminantları)
7 Mantar zehirlenmeleri
8 Gıda katkı maddeleri
9 Gıda koruma teknikleri
10 Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
11 Gıda güvenlik programları
12 Gıda güvenliği uygulamaları
13 Gıda güvenliği uygulamaları
14 Genel değerlendirme
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda güvenliği ders notu, Sakarya Üniversitesi.

Ders Kaynakları

1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996. TÜBİTAK.
2. Food Safety, Julie Miller Jones, 2004, CRS Press.
3.Erkmen O., Bozoğlu F., Food Safety, 2008, İlke Yayınevi, Ankara.
4.Göktan D., Tunçel G., Gıda Güvenliği Uygulamaları, 2011, Bornova, İzmir.
5.Başoğlo F., Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri 2011, Dora Yayınevi, Bursa.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; X
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; X
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Gıda güvenliğinin önemini kavrar.
2 Gıda bozulma etkenleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda kökenli sağlık risklerini bilir.
4 Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Gıda katkı maddelerinin risklerini bilir.
6 Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon konularının önemini kavrar.
7 Gıda güvenlik programlarının amaçlarını ve önemini kavrar.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 20
Toplam 80
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 8 8
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 121
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,84
Dersin AKTS Kredisi 2