Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Beslenme ve Sağlık | EFG 002 | 0 | 2 + 0 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi BELGİN UZUN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi BELGİN UZUN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Genel Eğitim |
Dersin Amacı | Öğrencilerin,beslenme ile ilgili tanımları yapabilmesi, beslenmenin sağlığa olan etkilerini açıklayabilmesi, besin öğelerinin ve beslenme hastalıklarını neler olduğunuı sayabilmesi, beslenmeye bağlı hastalıkların yol açtığı sağlık sorunlarını açıklayabilmesi, Türkiye'de beslenme sorunlarını ve çözüm yollarını öğrenmesi gebe, bebek ve çocuk beslenmesini anlayabilmesi ve obezitenin beslenme ile ilgisinini ve çözüm yollarını anlayabilmesi amaçlanmıştır. |
Dersin İçeriği | Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi, Sağlık, Beslenme ve beslenmeyle ilgili kavramlar (diyet, beslenme bozukluğu, yetersiz beslenme, dengesiz beslenme, aşırı beslenme, yanlış beslenme), Kişi beslenmesinde sağlığı olumsuz etkiyen faktörler, Besin Öğeleri (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, su ve minareller), Beslenme hastalıkları ve yol açtığı sağlık sorunları, Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler, Toplumda beslenmenin risk grupları ve beslenme önerileri, Obezite ve beslenme, Yeterli ve dengeli beslenme önerileri |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Beslenme ile ilgili kavramlar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
3 | Organik ve inorganik Besinler (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller)) | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Beslenme hastalıkları ve yol açtığı sağlık sorunları | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
5 | Türkiye'de ve Dünya'da beslenme sorunları (obezite) | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi | |
2 | Beslenme ile ilgili kavramlar ( Diyet, Beslenme Bozukluğu, Yetersiz Beslenme,Dengesiz Beslenme, Aşırı Beslenme, Yanlış Beslenme) | |
3 | Kişi Beslenmesinde Sağlığı Olumsuz Etkileyen Faktörler | |
4 | Besin Öğeleri (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller)) | |
5 | Besin Öğeleri | |
6 | Beslenme Hastalıkları | |
7 | Beslenme hastalıklarının yol açtığı sağlık sorunları | |
8 | Türkiye'de beslenme sorunları | |
9 | Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler | |
10 | Toplum Beslenmesinin risk grupları (gebe, bebek, çocuk, yaşlı, sporcu) ve beslenme önerileri | |
11 | Toplum beslenmesinin risk grupları ve beslenme önerileri | |
12 | Obezitenin beslenmeyle ilgisi ve çözüm yolları | |
13 | Yeterli ve dengeli beslenme önerileri ve menü örnekleri | |
14 | Grup ödevlerinin sunumu |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Dr. Öğr. Üyesi Belgin UZUN, Beslenme ve Sağlık Ders Notları |
Ders Kaynakları | Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. baskı |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 |
---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi | |
2 | Beslenme ile ilgili kavramlar | |
3 | Organik ve inorganik Besinler (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller)) | |
4 | Beslenme hastalıkları ve yol açtığı sağlık sorunları | |
5 | Türkiye'de ve Dünya'da beslenme sorunları (obezite) |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 80 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ödev | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 83 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 3,32 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |