Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yalın Üretim ve Japon İş Kültürü | SAU 032 | 0 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. İBRAHİM ÇİL |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Prof.Dr. İBRAHİM ÇİL |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Lisans öğrencilerine yalın üretim uygulamalarının öğretilmesidir. Bu kapsamda yalın üretim felsefesi ve iş yapma kültürü tanıtılmaktadır. Bu ders yalın terminolojisini ve detaylı şekilde işlenen yalın üretim tekniklerini, gerçek uygulama örneklerini, bunun yanısıra yalın yönetim konularını içermektedir. Öğrencilere bu çerçevede yalın üretim felsefesi, yalın üretim kültürü ve yalın üretim tekniklerini işletmelerde yerleştirme doğrultusunda liderlik yapabilmeleri için gerekli donanımı sağlamaktır. Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Yalın düşünceyi ve yalın üretim kavramlarını anlayabilecektir Yalın üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Süreçleri yalın yaklaşımla analiz edebilecekler ve iyileştirme elde edebilecekledir. Yalın üretim tekniklerinin saha uygulamalarını tecrübe edebileceklerdir. Yalın yönetim ve endüstriyel ergonomi konusunda da bilgi sahibi olacaklardır.
|
Dersin İçeriği | Yalın Düşüncenin Tarihsel Gelişimi, Yalın Üretim Felsefesi, Yalın üretim prensipleri, Yalın Üretim Teknikleri, Yalın üretim kültürü, Değer, israf, israfların ortadan kaldırılması, problemleri belirleme, sürekli iyileştirme, çekme sistemi, değer akış haritalama, üretim akış sürelerinin kısaltılması, Üretimi Dengeleme, Üretim ve Stok Kontrolü, Hücresel Üretim, 5S sistemi, Performans Ölçümü. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Yalın Üretim | Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Örnek Olay, | Sınav, Ödev, |
2 | Yalın Üretim | Örnek Olay, Grup Çalışması, | Ödev, Sınav, |
3 | Yalın Üretim Kültürü | Proje Temelli Öğrenme , Problem Çözme, Tartışma, | Ödev, |
4 | Yalın Üretim Kültürü | Deney / Laboratuvar, Örnek Olay, Benzetim, Grup Çalışması, | Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Japon İş Kültürüne Giriş | |
2 | Yalın Üretime Giriş | |
3 | Japon İş Kültürü | |
4 | Japon İş Kültürü | |
5 | Japon İş Kültürü | |
6 | Japon İş Kültürü | |
7 | Japon İş Kültürü | |
8 | Yalın Üretim | |
9 | Yalın Üretim | |
10 | Yalın Üretim | |
11 | Yalın Üretim | |
12 | Ödev sunum | |
13 | Ödev sunum | |
14 | Ödev sunum |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Yalın Üretim Ders Notları, Prof.Dr.İbrahim Çil, Ders notları web sitesinde haftalık olarak güncellenmektedir.
Yalın Üretim Ders Notları: www.icil.sakarya.edu.tr
|
Ders Kaynakları | 1.Lean Production for Competitive Advantage A Comprehensive Guide to Lean Methods and Management Practices, John Nicholas, CRC Press, 2018 2.Jackson, T. L. (1996) Implementing A Lean Management System, Productivity Press. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 45 |
1. Kısa Sınav | 5 |
2. Kısa Sınav | 5 |
1. Ödev | 45 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Kısa Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Ödev | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü | 126 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,04 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |