Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Food Safety SAU 031 0 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı To explain the causes and resources of the factors that may be harmful to human health, and to demonstrate the their prevention ways in the food consumption.
Dersin İçeriği The toxic / harmful substances or infections arising from processed or raw foods and the potentially their harmful effects on human health and prevention methods.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Definition and importance of food safety
2 Food spoilage agents
3 Foodborne health risks 1 (bacteria and fungi)
4 Foodborne health risks 2 (bacteria, parasites and viruses)
5 Foodborne health risks 3 (chemical contaminants)
6 Foodborne health risks 4 (natural food contaminants)
7 Mushroom poisoning
8 Food additives
9 Food preservation techniques
10 Hygiene and sanitation in food safety
11 Food security programs
12 Food safety practices
13 Food safety practices
14 General evaluation
Kaynaklar
Ders Notu Gıda güvenliği ders notu, Sakarya Üniversitesi.
Ders Kaynakları 1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996. TÜBİTAK.
2. Food Safety, Julie Miller Jones, 2004, CRS Press.
3.Erkmen O., Bozoğlu F., Food Safety, 2008, İlke Yayınevi, Ankara.
4.Göktan D., Tunçel G., Gıda Güvenliği Uygulamaları, 2011, Bornova, İzmir.
5.Başoğlo F., Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri 2011, Dora Yayınevi, Bursa.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) 16 2 32
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) 16 3 48
Mid-terms 1 10 10
Quiz 2 4 8
Assignment 1 8 8
Final examination 1 15 15
Toplam İş Yükü 121
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,84
Dersin AKTS Kredisi 5