Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türk Mutfak Tarihi | SAU 062 | 0 | 2 + 0 | 2 | 5 |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Türk mutfak kültürünün coğrafya ve yaşam biçimiyle ilişkisini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | |
2 | Yerleşik hayata geçişin mutfak kültürünün gelişme ve zenginleşmesine katkısını analiz eder | ||
3 | Batı´ya yönelik Türk göçlerinin mutfak kültüründe yol açtığı köklü değişimi değerlendirir | ||
4 | Coğrafi keşiflerin uzun dönemde genelde dünya mutfakları özelde Türk mutfağında ne tür etkilere sahip olduğunu tartışır | ||
5 | Osmanlı mutfağının Doğunun ve Batının birikimini kullanan kompoze bir mutfak olduğunu kavrar | ||
6 | Osmanlı mutfağında zamanla değişen gıda maddesi kombinasyonunu ve pişirme tekniklerini değerlendirir |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Giriş: Dünya mutfak kültürleri ve Türk mutfağının geçmişini araştırmak üzerine | David Inglis vd. (Editörler), Food: Critical Concepts in the Social Sciences, I-V, New York 2008. |
2 | İç Asya´daki göçer Türk mutfağı | Andrew Dalby, Food in the Ancient World from A to Z, Routledge, Londra 2003; Victor Hehn, Cultivated Plants and Domestic Animals in Their Migration from Asia to Europe, Swan Sonnenschein & Co., Londra 1891; Victor Hehn, Cultivated Plants and Domestic Ani |
3 | Yerleşik hayata geçiş, İslamlaşma ve Değişim | |
4 | Göçler ve İran-Arap kültür havzalarıyla etkileşim | |
5 | Selçuklularda beslenme alışkanlıkları | |
6 | Memluklularda beslenme alışkanlıkları | |
7 | Türkiye Selçuklularında ve 14. yüzyıl Anadolu´sunda yeme içme kültürü | |
8 | 15. Yüzyılda Osmanlı Mutfağı | Hüseyin Salman, "XIII – XV Asırlar Arasında Orta Asya´da Yetişen Meyveler ve Ekonomik Değerleri", Meyve Kitabı, İstanbul 2006; Edward H. Schafer, The Golden Peaches of Samarkand, A Study of T´ang Exotics, Berkley, Los Angeles, London 1985; |
9 | ARA SINAV | |
10 | Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl I | |
11 | Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl II | |
12 | Coğrafi Keşiflerle değişen Türk mutfağı | |
13 | Osmanlı mutfağında değişim: 19. Yüzyıl I | |
14 | Osmanlı mutfağında değişim: 19. Yüzyıl II |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Arif Bilgin-Özge Samancı (editörler), Türk Mutfağı, Ankara 2008. Türk mutfağı sempozyumu bildirileri: 31 Ekim - 1 Kasım 1981, Ankara 1982. Arif Bilgin, Osmanlı Saray Mutfağı, İstanbul 2004. Marianna Yerasimos, Evliya Çelebi Seyahatnamesi´nde Yemek Kültürü, İstanbul 2011. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Türk mutfak kültürünün coğrafya ve yaşam biçimiyle ilişkisini kavrar |
2 | Yerleşik hayata geçişin mutfak kültürünün gelişme ve zenginleşmesine katkısını analiz eder |
3 | Batı´ya yönelik Türk göçlerinin mutfak kültüründe yol açtığı köklü değişimi değerlendirir |
4 | Coğrafi keşiflerin uzun dönemde genelde dünya mutfakları özelde Türk mutfağında ne tür etkilere sahip olduğunu tartışır |
5 | Osmanlı mutfağının Doğunun ve Batının birikimini kullanan kompoze bir mutfak olduğunu kavrar |
6 | Osmanlı mutfağında zamanla değişen gıda maddesi kombinasyonunu ve pişirme tekniklerini değerlendirir |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
2. Kısa Sınav | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Toplam İş Yükü | 48 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 1,92 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |