Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yaşlı Beslenmesi | YBP 106 | 2 | 3 + 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi SEDA GÖGER |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi SEDA GÖGER, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Yaşlılık ve beslenme ilişkisini kavrayarak yaşlılıkta uygun beslenme ilkelerini öğrenmek ve uygulamak. |
Dersin İçeriği | Sağlık ve Beslenme,Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri,Besin Öğeleri, Karbonhidratlar, Proteinler,Yağlar ve Vitaminler,Su ve Mineraller,Posa ve yaşlıda posalı gıdalarla beslenme,Besin grupları ve besin piramidi,İçecekler ve Özellikleri,Probiyotikler,Yeterli ve Dengeli beslenme İlkeleri,Enerji Gereksinimi, İdeal Boy ve Kilo,Obezite ve Yol Açtığı Hastalıklar,Diyabette Beslenme,Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenme,Yaşlılarda Beslenme Özellikleri |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Sağlık ve Beslenme ilişkisini tartışır. | Anlatım, Gösteri, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
2 | Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenlerini açıklar | Anlatım, Gösteri, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
3 | Besin Öğeleri, Karbonhidratlar, Proteinleri açıklar. | Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
4 | Yağlar ve Vitaminleri tartışır. | Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, | Sınav, Ödev, |
5 | Su ve minerallerin etkilerini tartışır. | Anlatım, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
6 | Posa ve yaşlıda posalı gıdalarla beslenmeyi açıklar. | Anlatım, Gösteri, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
7 | Besin grupları ve besin piramidini tartışır. | Anlatım, Gösteri, Bireysel Çalışma, | Sınav, Sözlü Sınav, Ödev, |
8 | İçecekler ve Özelliklerini açıklar. | ||
9 | Yeterli ve Dengeli beslenme İlkelerini tartışır. | ||
10 | Enerji Gereksinimi, İdeal Boy ve Kiloyu tartışır. | ||
11 | Obezite ve Yol Açtığı Hastalıkları açıklar | ||
12 | Diyabette ve Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenmeyi tartışır. | ||
13 | Yaşlılarda Beslenmeyi açıklar. |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sağlık ve Beslenmeye giriş | |
2 | Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri | |
3 | Besin Öğeleri, Karbonhidratlar, Proteinler | |
4 | Yağlar ve Vitaminler | |
5 | Su ve minerallerin etkileri | |
6 | Posa ve yaşlıda posalı gıdalarla beslenme | |
7 | Besin grupları ve besin piramidi | |
8 | İçecekler ve Özellikleri | |
9 | Yeterli ve Dengeli beslenme İlkeleri | |
10 | ARA SINAV | |
11 | Enerji Gereksinimi, İdeal Boy ve Kilo | |
12 | Obezite ve Yol Açtığı Hastalıklar | |
13 | Diyabette ve Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenme | |
14 | Yaşlılarda Beslenme |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1. Beslenme, Ergin Sencer, Yusuf Orhan, İstanbul Medikal Yayıncılık ,2005 2. Geriatrik Bakım İlkeleri, Prof. Dr. Gülten Kaplan, Nobel Tıp Kitabevleri, 2013 3. Beslenme ve Sağlık, Semih Ötleş, Palme Yayıncılık, 2010 4. Genel Beslenme, Prof. Dr. Ayşe Baysal, Hatiboğlu Yayınları, 2012 5. Sağlıklı Yaşlan, Doç. Dr. Erdem Kaşıkçıoğlu, İletişim Yayınları, 2008 |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
10 | |||||||
11 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Ara Sınav | 50 |
3. Kısa Sınav | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |