Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kimyasal Kor.ve Doğal Antimikrobiyal Bileşikler | GDM 534 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Kimyasal koruyucular, doğal bitki ve hayvanların antimikrobiyal maddeleri ve özellikleri, koruyucuların aktivitelerini etkileyen faktörler ve etki mekanizmaları hakkında bilgi vermek |
Dersin İçeriği | Kimyasal önleyiciler ve antimikrobiyal bileşiklerin tanımı; Sodyum Benzoat, parahidroksibenzoik asit esterleri (parabenler), sorbik asit ve tuzları, propionik asit ve tuzları, sülfür dioksit ve sülfitler, asetik asit ve asetatlar, nitritler ve nitratlar, dietil polikarbonat (DEPC), antibiyotikler, etilen ve propilen oksit ve diğer bileşikler Sodyum Benzoat, parahidroksibenzoik asit esterleri (parabenler), sorbik asit ve tuzları, propiyonik asit ve tuzları, sülfür dioksit ve sülfitler, asetik asit ve asetatlar, nitritler ve nitratlar, dietil polikarbonat (DEPC), antibiyotikler, etilen ve propilen oksit ve diğer bileşim amaçları; etki mekanizması; Yiyeceklerde uygulama alanları; yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeleri; sınıflandırmalar |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Kimyasal koruyucu maddelerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
2 | Antimikrobiyal maddeleri ve aktiviteyi etkileyen faktörleri bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav, |
3 | Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmalarını öğrenirler. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
4 | Doğal hayvansal antimikrobiyal bileşikler hakkında bilgi sahibidir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav, |
5 | Doğal bitkisel antimikrobiyal bileşikler hakkında bilgi sahibidir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Giriş, Kimyasal koruyucu maddeler, antimikrobiyaller, tanımlar ve ilgili mevzuat | |
2 | Kimyasal koruyucuların özellikleri | |
3 | Antimikrobiyal maddeler ve aktivitelerini etkileyen faktörler | |
4 | Antimikrobiyal maddelerin etki mekanizmaları | |
5 | Sodyum benzoat, Parahidroksibenzoik asit esterleri (Parabenler) | |
6 | Sorbik asit ve tuzları, Propionik asit ve tuzları | |
7 | Kükürt dioksit ve sülfitler | |
8 | Asetik asit ve asetatlar | |
9 | Dietil Polikarbonat (DEPC), Nitrit ve nitratlar | |
10 | Etilen ve propilen oksit ve diğer bileşikler | |
11 | Antibiotikler | |
12 | Probiotikler and bakteriosinler | |
13 | Doğal hayvan ve bitki antimikrobiyal bileşikleri | |
14 | Sunumlar ve yıl sonu değerlendirmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Suzan Öztürk Yılmaz, Sakarya Universitesi Ders Notları. |
Ders Kaynakları | 1.Reninaldo, F.G. and A.A. Herrero, 1983. Chemical preservation of foods. (Ed. A. Rose) Food Microbiology, Academic Press, London. 4. Çakmakçı S., Çelik İ, 1995. Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üni. Ders Notu:164
|
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 50 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 25 | 25 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 138 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,52 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |