Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Beslenme ve Yeme | GDM 505 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Servis sistemlerinin yönetimi ve organizasyon prosedürleri ile ilgili bilgileri kazandırmak. Bu dersin sonunda öğrenciler gıda servis prosesleri, menü kontrolü ve mutfak organizasyonu, toplu beslenme prensipleri, hijyen /HACCP yönetimi ve kontrolü, fiyat kontrolü, hakkına detaylı bilgi sahibi olabilecektir. |
Dersin İçeriği | Gıda servis kurumlarının önemi, katering sistemleri, gıda servis yönetimi, mutfak planlama ve katering ekipmanları, menü planlama, gıda satın alma, depolama ve iş güvenliği, çalışanların organizasyonu, çeşitli pişirme, hazırlama ve servis metotları, hijyen/HACCP, maliyet kontrol metotları. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Toplu beslenme uygulanan kurumları yönetme ve denetleme konularını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
2 | Toplu beslenme süreçlerine ilişkin edindikleri bilgiler doğrultusunda menü denetimi ve mutfak modernizasyonunu kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
3 | Satın alma, maliyet hesaplama, depolama ve kontrol tekniklerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, | Sınav, Ödev, |
4 | Çeşitli hazırlama ve pişirme tekniklerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
5 | Toplu beslenme kurumlarında hijyen ve sanitasyonun önemini ve uygulanmasını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav, Ödev, |
6 | Toplu yemek üreten işletmelerde kullanılan ekipmanları tanır ve kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda servis kurumlarının önemi | |
2 | Gıda servisi ve mutfak planlaması | |
3 | Katering ekipmanları | |
4 | Menü planlama | |
5 | Satın alma, depolama ve kontrol teknikleri | |
6 | Kareing çalışanları ve organizasyonu | |
7 | Çeşitli hazırlama ve pişirme teknikleri | |
8 | Servis metotları | |
9 | Hijyen ve HACCP I | |
10 | Hijyen ve HACCP II | |
11 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü I | |
12 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü II | |
13 | Toplu Beslenme Sistemlerinde İş güvenliği | |
14 | Projelerin Sunumu-Tartışma |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | TOPLU BESLENME YAPILAN KURUMLARDA BESLENME VE YEME DERS NOTU |
Ders Kaynakları | Endüstriyel yiyecek üretimi, Maviş, F. 2003, Detay Yayıncılık, Ankara |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | X | |||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | X | |||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | X | |||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 6 | 6 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü | 141 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,64 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |