Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ekonomik Coğrafya COG 206 4 4 + 0 4 6
Ön Koşul Dersleri yok
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ZERRİN KARAKUZULU
Dersi Verenler Prof.Dr. ZERRİN KARAKUZULU,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Mekân ve mekânın yarattığı koşulları ile mevcut ekonomik faaliyetler arasında ilişkilendirmeler yapabilme becerilerini kazandırma.
Dersin İçeriği Ekonomik Coğrafyanın geçmişi ve temel ekonomik faaliyetler olan tarım, balıkçılık, madencilik sanayi, hizmet sektörü gibi ekonomik faaliyetlerin nitelikleri, dağılışı ve bölgeler arasında ekonomik uğraşlardaki farklılığı doğuran etkenler.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Temel ekonomik faaliyetleri tanır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav,
2 Temel ekonomik faaliyetlerin dağılışlarını belirler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav, Ödev,
3 Bu dağılışa etki eden coğrafi faktörleri sınıflandırır Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav, Ödev,
4 Coğrafyanın önemini anlayarak oluşturulacak olan ekonomik kalkınma politikalarını tartışır ve tasarlar Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Sınav, Ödev,
5 Dünya ülkelerinin ekonomik gelişimlerini yorumlar Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sözlü Sınav, Ödev, Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ekonomik coğrafyasının konusu ve içeriği
2 Ekonomik coğrafyanın geçmişi
3 Mekansal Farklılıkların ekonomi üzerindeki etkileri
4 Başlıca ekonomik faaliyetler: Üretim, Tüketim, Mübadele. Tarım: Tarım faaliyetlerini etkileyen beşeri ve fiziki koşullar, Tarım faaliyetlerinin başlıca özellikleri, Tarımın gelişmesi
5 Tarımsal üretim ve Başlıca tarımsal yöntemler, Dünya tarımının başlıca sorunları
6 Tarım bölgeleri, Geçim türü tarım, Ticari tarım
7 Balıkçılık: Balıkçılık ve balıkçılık faaliyetlerinin yerel ilişkileri, pazarlanması. Ormancılık: Ormanlardan yararlanma, doğal koşullar orman ilişkisi, orman tahribi, orman işletmeciliği.
8 Madenler: Madencilik faaliyetlerinin dağılışı. Enerji kaynakları ve enerji kaynaklarının dağılışı
9 Sanayi Faaliyetleri: Sanayinin coğrafi dağılışı ve bu dağılışta etkili olan beşeri ve fiziki faktörler. Sanayinin küresel dağılışı: Dünya sanayi bölgeleri
10 Sanayi Faaliyetleri: Sanayinin coğrafi dağılışı ve bu dağılışta etkili olan beşeri ve fiziki faktörler. Sanayinin küresel dağılışı: Dünya sanayi bölgeleri
11 Ulaşım: Ulaşım ile fiziki coğrafya arasındaki ilişkiler. Kara ulaşımı, Deniz ulaşımı, Hava ulaşımı ve boru hatları
12 Turizm:Turizm faaliyetinin gelişim ve dünyadaki başlıca turizm bölgeleri. Turizmin ekonomik faaliyetler arasındaki yeri ve önemi
13 Ekonominin Küresel ölçekte düzenlenmesi ve kontrolü, Uluslararası ticaret
14 Genel Değerlendirme
Kaynaklar
Ders Notu [1] Ders içeriğini kapsayan 13 tane ppt sunumu
Ders Kaynakları [2]Ekonomik Coğrafya Küreselleşme ve Kalkınma, E. TÜMERTEKİN, N. ÖZGÜÇ, Çantay Kitabevi, 2005
[3]Ekonomik Coğrafya 2, H. DOĞANAY, Şafak Yayınevi, Erzurum, 1998
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Ortaöğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan, alanındaki en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahiptir.
1 Ortaöğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan, alanındaki en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahiptir. X
2 Coğrafya ve coğrafi bilgi teknolojileri alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
3 Doğal ve beşeri çevre ile ilgili konularda uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarını bilgilendirir, onlara düşüncelerini problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı veya sözlü aktarabilir.
3 Doğal ve beşeri çevre ile ilgili konularda uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarını bilgilendirir, onlara düşüncelerini problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı veya sözlü aktarabilir. X
4 Coğrafya ve Coğrafi Bilgi Sistemleri alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
5 Coğrafya ve coğrafi bilgi teknolojileri alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretir.
6 Sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetir.
7 Türkçeyi sözlü ve yazılı olarak etkin bir biçimde kullanır. Ayrıca en az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
8 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
9 Coğrafya ve coğrafi bilgi teknolojileri alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir takım çalışmasında görev alabilir, aynı kapsamdaki bir çalışmayı analitik yaklaşımlar ile bağımsız olarak ta yürütebilir.
9 Coğrafya ve coğrafi bilgi teknolojileri alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir takım çalışmasında görev alabilir, aynı kapsamdaki bir çalışmayı analitik yaklaşımlar ile bağımsız olarak ta yürütebilir. X
10 Doğal ve beşeri çevre ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözetme bilgi ve bilincine sahiptir. X
10 Doğal ve beşeri çevre ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözetme bilgi ve bilincine sahiptir.
11 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak amacıyla farklı alanlardan dersler alır.
12 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre içinde insan sağlığı ve çevre duyarlılığı bakışıyla proje ve etkinlikler düzenler.
13 Öğrenme gereksinimlerini belirleyerek öğrenimini yönlendirir.
14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahip olur ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
15 Coğrafya ve coğrafi bilgi teknolojileri alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 10
1. Kısa Sınav 20
2. Kısa Sınav 20
1. Ara Sınav 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 9 9
Ödev 1 20 20
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 20 20
Toplam İş Yükü 161
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,44
Dersin AKTS Kredisi 6