Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sağlık Okuryazarlığı | SAU 1221 | 0 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Doç.Dr. YURDANUR DİKMEN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Sağlık Okuryazarlığı (SOY) hakkında temel bilgileri öğretmek ve bu bilginin kullanımı için beceri kazandırmak, Sağlık alanında doğru bilgi kaynaklarına erişebilme becerisini kazandırmak |
Dersin İçeriği | Ders içeriğinde Sağlık Okuryazarlığı hakkında yeterli bilgi düzeyine erişebilme, Sağlık Okuryazarlığı hakkında elde edilmiş bilgileri günlük hayatta ve halk eğitimlerinde kullanabilme, Sağlık alanında doğru bilgi kaynaklarına erişebilme becerisi konuları farklı yönleri ile ele alınacaktır. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Sağlık profesyonelleri açısından sağlık okuryazarlığını tanımlar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
2 | Sağlık hizmeti sunumunda ve kullanıcılarında iletişim becerilerini açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
3 | Sağlık bilgisine erişim kaynaklarını değerlendirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
4 | Sağlık hukukunda temel kavramları açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma ve derse giriş | |
2 | Sağlık/Hastalık Temel Kavramlar | |
3 | Çağdaş Sağlık Anlayışı | |
4 | Sağlık Okuryazarlığına Genel Bakış | |
5 | Sağlık Profesyonelleri Açısından Sağlık Okuryazarlığı | |
6 | Sağlık Hizmeti Kullanıcıları Açısından Sağlık Okuryazarlığı | |
7 | Sağlık Hizmeti sunumunda ve kullanıcılarında İletişim Becerileri | |
8 | Sağlık Bilgisine Erişim Kaynakları | |
9 | Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Kullanımında Bilinmesi Gerekenler | |
10 | İkinci Basamak Sağlık Hizmeti Kullanımında Bilinmesi Gerekenler | |
11 | Üçüncü Basamak Sağlık Hizmeti Kullanımında Bilinmesi Gerekenler | |
12 | Hastaların Güçlendirilmesi, Sağlığın Geliştirilmesi | |
13 | Sağlık Hukuku: Temel Kavramlar, Hasta Hakları, Hasta Memnuniyeti | |
14 | Sağlık Okuryazarlığı Genel Değerlendirme ve Tartışma |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Alanındaki Değerlendirmeler, 2011, Ankara., Yıldırım H. (2015) Sağlık Okuryazarlığı. Absam Analiz |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Sağlık profesyonelleri açısından sağlık okuryazarlığını tanımlar. |
2 | Sağlık hizmeti sunumunda ve kullanıcılarında iletişim becerilerini açıklar. |
3 | Sağlık bilgisine erişim kaynaklarını değerlendirir. |
4 | Sağlık hukukunda temel kavramları açıklar. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 16 | 1 | 16 |
Kısa Sınav | 16 | 1 | 16 |
Toplam İş Yükü | 128 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,12 | ||
dersAKTSKredisi | 5 |